Технологии 2023: Енергия от термоядрен синтез, е-самолети, повече сигнал

2202
Технологии 2023: Енергия от термоядрен синтез, е-самолети, повече сигнал

© Lawrence Livermore National Laboratory

На 5 декември 2022 г., малко след 1 ч. сутринта, в лаборатория в Калифорния успешно беше извършен експеримент, от който може би зависи бъдещето на енергията.

Най-мощният лазер в света бе насочен към миниатюрна горивна капсула, за да произведе температура, наподобяваща термоядрения синтез - реакцията, която захранва Слънцето. Това не е първият подобен опит, но за разлика от друг път, сега енергията от реакцията е повече от тази на насочения лазер.

Световна революция

Този опит може да се превърне в крайъгълен камък за науката, пише BBC. И макар че реактори, работещи на принципа на термоядрения синтез, са далече от реалността, все пак експериментът показва, че науката е на прав път. Някои дори го определят като първа стъпка към чиста енергия, която може да доведе до революция.

Успешният експеримент доведе до бум на последователи. Понастоящем няколко големи частни компании работят върху концепцията за реактор с термоядрен синтез. И въпреки че всичко е в ранна фаза, надеждите са големи. Очаква се тази година изследванията да напреднат.

Компания от Великобритания, например, твърди, че през 2023 г. продължава да работят върху по-голям реактор с очакване да преминат бариерата, при която лазерът използва повече енергия, отколкото самата реакция произвежда. В САЩ пък се очаква правителството да обяви отпускането на 50 млн. долара за компания, която да построи първата централа за енергия от термоядрен синтез. Целта е тя да заработи през 2030 г.

Електрически самолет

Друго изобретение, работата по което също напредва, е в сферата на въздушния транспорт. Става дума за EVTOL (Electric Vertical take-off and Landing vehicle). Това е летателен апарат с формата на самолет, но със способностите на хеликотпер. Т.е. вертикално излитане и кацане без нужда от писта. И изцяло електрически.

Източник: VerticalAerospace

Създаден е за малки групи пътници и превоз на къси разстояния. Авторите на тази концепция обаче твърдят, че тя изцяло може да промени въздушния транспорт.

Бристолската фирма Vertical Aerospace е една от компанните, разработващи такива машини. Засега те са вдигали своя модел VX4 във въздуха за няколко минути. Но твърдят, че през 2023 г. предстоят редица тестове и нови опити. Смятат, че превозът на пътници ще е възможен през 2025 г.

Друга компания от бранша – немската Volocopter – пък иска да сертифицира своите машини още през 2024 г. и да започне превоз в Сингапур, Париж и Рим.

Първият изцяло електрически пътнически самолет извърши премиерния си полетСамолетът с нулеви въглеродни емисии пътува на височина от 1000 метра за осемминутния си встъпителен полет.

Също през 2023 г. Lilium планира да изгради първата производствена версия на своя eVTOL. Базираната в Германия Lilium е тествала пет прототипа на самолета от 2017 г. насам.


Голямото препятствие за всички тези проекти е получаването на сертификат от авиационните регулатори - взискателен и скъп процес, който може да отнеме години.

Сигнал навсякъде

Друга технологична новост през следващата година цели да избави света от точките, в които няма сигнал за мобилни телефони. Тя е дело на компанията AST SpaceMobile от Тексас и по същество представлява възможност устройствата да се свързват директно със сателит за обаждания и 5G връзка.

Южнокорейският гигант Naver тества бъдещето на роботите с частна 5G мрежаРоботите, които носят името „Новобранец“ (Rookie), доставят кафе, кутии за обяд и разнасят куриерски пратки

Подобна инициатива не би била по силите на една компания обаче. Според BBC към инициативата вече са привлечени гиганти от американския пазар като AT&T и Vodafone.

Източник: AST SpaceMobile

В момента компанията разполага с един сателит, но планира през 2023 г. да изстреля още пет. След още една година броят им трябва да нарасне до 100. AST SpaceMobile няма да работи директно с клиенти. Вместо това ще предлага сателитната връзка като опция към мобилните планове, предлагани от големите оператори на пазара.    

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg