Каква е рецептата на успеха?

4611
Каква е рецептата на успеха?

Сигурно сте си задавали въпроса каква е рецептата на успеха, кои са онези лични качества, правилни стъпки, удачни решения, които се превръщат в предпоставки за успешна кариера или печеливш бизнес.

Какъв дял в амалгамата на професионалната реализация заемат съдбата, късметът, това да се окажеш на точното място в подходящия момент и какъв е процентът на собствената надареност, напоритост, ищах.

С тези гъделичкащи въпросителни наум bTV се среща с Богомил Балкански – може би най-високопоставеният българин в динамичния свят на Силициевата долина.

Вицепрезидент е на VMware, световен лидер във виртуализацията и облачните инфраструктури, за които отговаря той. За второто тримесечие на 2012 г. приходите на компанията възлизат на 1.12 млрд. долара, с 22% повече от същия период на миналата година.

Балкански има бакалавърска степен по математика от университета „Корнел” и е магистър по бизнес администрация от „Станфорд”, говори четири езика, включително малко китайски.

Балкански беше поканен от фонда LAUNCHub, който през следващите четири години ще инвестира 9 млн. евро в около 100 стартиращи компании от сектора на информационните и комуникационни технологии в България и региона, за да даде съвет на първите девет екипа, чиито проекти бяха одобрени за първоначално финансиране в размер на до 30 хил. евро.

По-перспективните идеи ще получат още до 170 хил. евро капитал на следващия етап от програмата, която работи по финансовия инструмент Entrepreneurship Acceleration and Seed на европейския фонд JEREMIE.

Г-н Балкански, вие сте успял българин, но защо първо в чужбина?

Нямаше някакъв план за това да остана в чужбина, просто така се стекоха нещата – заминах в Америка като студент, веднага след като завърших гимназия тук. Със заминаването си не знаех какво ще се случи по-късно и след като завърших, намерих първата си работа в Германия, след това се върнах в бизнес училище в Съединените щати.

Просто така се стекоха нещата, че преди да се осъзная, се оказа, че съм 20 години зад граница и вече всичко – животът ми, приятелите ми, работата ми – е в Америка. Така изведнъж се оказах в САЩ, без някога да съм вземал решение, че ще се установя там.

Ако сега завършвахте образованието си, щяхте ли да се опитате да започнете кариера в България?

Сигурно. Моето поколение - хора, които отидохме да се учим в САЩ, веднага след като завършихме средно образование тук, израсна с една остра чувствителност, че не можехме да пътуваме навремето, че от другата страна на Желязната завеса стават много интересни неща, на които ние не сме съпричастни.

Може би тази болезнена чувствителност, че сме ограничени от тази страна на завесата, ни доведе до това желание веднага, щом имаме възможност, да отидем да се учим в чужбина, да видим света малко. Естествено, сега България е много по-отворена страна, младите хора имат много повече възможности да пътуват, така че човек не трябва да напуска страната, за да може да види света.

Кажете накратко как облачните инфраструктури и виртуализацията помагат на фирмите да оптимизират разходите си.

Виртуализацията съществува от много години. Може би преди 30 – 40 години IBM създаде виртуализация още на мейнфрейм компютрите. Това, което VMware успя да направи за първи път преди десетина години, беше фактически да изобрети виртуализацията на стандартните сървъри, базирани на процесори от Intel и AMD.

Това, което виртуализацията и облачните инфраструктури правят, е фактически да използват ресурсите за съхранение, сървърите, много по-ефективно, фактически 5-6 пъти по-ефективно.

Това ли е основният аргумент, с който печелите нови клиенти на VMware?

Абсолютно! 14 години, след като е създадена фирмата, това е най-важната причина нашите клиенти да прилагат нашите решения.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Adrian
# 0
06:03 | 13 March 2013
Back in socohl, I'm doing so much learning.
To
# 1
14:09 | 10 September 2012
Brawo, evala na Momcheto...............
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg