Служители разкриват 15 ужасни неща за работата в Apple

12250
Служители разкриват 15 ужасни неща за работата в Apple

Apple е една от компаниите с най-добра репутация в технологичния сектор в света.

Компанията стои зад продукти като iPhone, Apple Watch и компютрите Mac и заема челното място в класацията на Forbes за най-почитаните компании за осма поредна година.

През февруари Apple стана първата щатска компания с пазарна капитализация от 700 млрд. долара, като тя се очаква да надхвърли 1 трлн. долара до края на годината, според Market Watch.


Да работиш за тази успешна компания означава, че стажантите печелят средно по 35.42 долара на час, което е с 54% над това, което получава средно стажантът с магистърска степен.

Как обаче нещата там биха могли да се объркат, когато изглежда, че това е раят?

Оказва се, че има доста оплаквания от настоящи и бивши служители в Apple, които са описали опита си там в Glassdoor, пише Business Insider.

Тези оплаквания, естествено, не представляват това, което средностатистическият скужител на компанията мисли. Това са просто мнения на малък брой хора. Всяка голяма компания си има своите предимства и недостатъци, дори и Apple.

Ето някои от недостатъците:

Лесно е човек да прегори бързо.

Старши инженер в Apple нарича компанията "пламенно място за работа", но цялата тази интензивност може да остави хората без сили.

Други служител добавя: "имайте предвид, че много от служителите вече са достигнали бърнаут или са близо до него."

Работата там може да се стори на човек като от фантастичен филм.

Според един служител на Apple й липсват удобства за разпускане като маса за тенис, джаги или други неща за отдих.

"Тиха, скучна среда, където всички просто седят и си вършат работата като роботи – много прилича на голяма корпорация, няма типичната култура на стартъпите ... фитнесът не е безплатен, както в други компании. Мястото за хранене не е толкова хубаво като в LinkedIn, Intuit или Netflix и дори не се доближава до тези на Google, Facebook".

Трудно човек може да балансира работата и личния живот.

Това е едно от най-често срещаните оплаквания.

"Балансът между работата и личния живот просто не съществува," казва инженер в компанията. "Отпуските не са много добри."

Мениджър в компанията добавя: "много имейли пристигат след 10 часа вечерта, когато хората довършват работата си – трудно се балансира работата с личния живот. Ако искаш да подкрепиш екипа, трябва да даваш всичко от себе си. Трябва наистина изпъкваш и да работиш много здраво, за да може дори да попаднеш в полезрението за повишение."

Според друг служител в компания се работи много извънредно време.

Не винаги е добро място за служители със семейство.

Дизайнер в компания оценява начина, по който служители на Apple милеят за работата си, но казва, че "работна среда от работохолици" е част от всичко това.

"Не е добре за служителите със семейства, тъй като не се проявява голямо разбиране към евентуални внезапни семейни проблеми и т.н."

Бъдете готови да сте агресивни.

Да работиш в един от водещите технологични гиганти в света си е предизвикателство.

"Можеш да използваш всичките тези невероятни продукти за ежедневната си работа. Надъхването е много агресивно и от вас се очаква да сте на 100% още от първия ден. Ще се мотивирате да правите много повече от досега, а от вас ще се иска да преследвате съвършенството много по-агресивно, отколкото досега. "

На моменти става пренаселено.

Софтуерен инженер споделя, че е доволен от заплащането, от допълнителните екстри и от умните колеги, но има резерви за пространството, което намалява с наемането на нови и нови служители.

"Apple наема толкова много в моя отдел, че всички трябва да делим офис с по още един служител. Вероятно след като се преместим в новата централа, ще се сдобия със собствен офис."

Някои не издържат на политиканстването на работното място.

Софтуерен инженер хвали колегите си в Glassdoor, но също така коментира бюрокрацията в компанията: "Уви, тези умни колеги понякога са арогантни. На фона на липсата на формална йерархия в много от екипите, всички са на практика равни, но какво винаги се случва в такива ситуации: 'някои са по-равни от други."

Заплатата не компенсира количеството работа.

Според инженер в компанията по-новите служители не получават адекватно заплащане за времето, прекарано в работа по различни проекти.

Друг служител пише: „очаквайте да работите по 15 часа на ден дори през уикендите и отпуската си — заплащането е горе-долу добре за количеството работа, което вършите ... забравете за свободното време вечер и ще ви се обаждат и от Китай."

Потайността е като пистолет, опрян в главата ви.

Apple е известна с вманиачеността по това всичките нови продукти да са обивити в мистерия.

"От всичко, което съм правил през живота си, никога не съм бил в среда на такава потайност," казва бивш служител на Apple.

"Постоянно сме под заплаха от това да изгубим работата си, ако разкрием каквото и да било. Дори и в самата компания много служители не знаят колегите им върху какво работят ... потайността е като пистолет, опрян в главата ти. Ако направите един грешен ход, ще дръпнем спусъка."

"Поради тази потайност ... често няколко екипа работят по сходни решения, губейки ценни часове."

Разнообразието не е голямо.

Инженер в продуктовия дизайн смята, че в Apple е пълно със "стари бели хора" с "въпросителен морал."

"В лидерството няма голямо разнообразие, а успелите модели за подражание не са различни от 'стари бели хора'."

Не ти се позволява да програмираш, използвайки най-добрите практики.

Бивш софтуерен инженер изказва недоволството си от информационните системи, технологичната платформа и нежеланието на мениджърите да изоставят очевидно остарелите модели. Според същия служител, инженерите нямат почти никакво влияние, защото не им се позволява да програмират, използвайки най-добрите практики.

Неработещ отдел човешки ресурси.

Някои мениджъри си измисляли истории и лъжи, за да изглеждат добре в очите на другите, според бивш инженер в компанията. Когато това било съобщено на отдел Човешки ресурси, не било направено нищо по въпроса.

"Неработещ отдел Човешки ресурси. Отделът играе много малка роля. Споделянето на проблеми, свързани с мениджърите, не помага..." пише бивш инженер в компания.

Просто не е толкова вълнуващо.

Софтуерен инженер не може да разбере защо повечето от служителите на Apple изглежда се наслаждават на работата в компанията.

"За мен работата е скучна. Там не ценят креативността; ценят изпълняването на задачите, които мениджмънтът ти поставя. Приоритетите на компанията също така нямат много смисъл... няма усещане за спешност в някои сфери, докато в други всичко е спешно."

Не получих нищо, нито комуникация, нито работа по някаква задача.

Бивш служител споделя, че нито му възложили работа, нито го представили на групата, в която бил, нито пък получил ключ за офисите, където била групата и според него Apple просто си губели времето.

"Независимо от това колко изучавах продуктовата линия и демонстрирах как мога да използвам уменията си, за да помагам там, където имаше нужда от помощ, насреща не получавах нищо, нито комуникация, нито работа по някакъв проект. Така гледах как важен продукт се забавя отново и отново и си казвах 'Това е Apple?'

Това не е компания, която цени и уважава особено по-възрастните и опитни служители.

Според проектов мениджър колегите му са неопитни, а в компанията няма обучение, което да им помогне в това отношение.

"Те повишават тези, които се представят добре, но нямат никакви мениджърски умения и не им помагат да се сдобият с такива. Внимавайте да попаднете в екип със страхотни лидери, защото в компанията има огромно непостоянство по отношение на мениджърските умения."

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg