Ягодите на кралицата се втурнаха да берат хиляди българи. Още в началото на май стотици нашенци, останали без работа, тръгнаха към Англия да стават гурбетчии. Но само за 3 месеца.

Българите намират работа директно в английски сайтове. Повечето от тях не ползват посредници, които им прибират до 5% от надниците, ако ги уредят на работа. Без посредници обаче заплатите на месец падат с до 150 паунда.

Така нашенците взимат по 1800 лева, като получават и квартири. В тях живеят по 6-7 работници, които имат кухня и санитарно помещение. Въпреки това много българи заминават за Англия, тъй като плащането им е гарантирано.

800 българи пък са заминали тази година да берат ягоди в Испания чрез посредничеството на Агенцията по заетостта. Подборът на работниците - само жени между 20 и 45 г., бе направен още през февруари. Част от жените вече се връщат, защото работа е от два до пет месеца, в зависимост от насажденията.

Настаняването е в различни стопанства на западната испанска провинция Уелва. Заплащането, след удръжките на данък и осигуровки, е 37 евро на ден, посочва вестник "Стандарт".

От няколко години десетки жени от Кърджалийско кандидатстват за берачки на ягоди в провинция Уелва. Обикновено желаещите, които заминават за Иберийския полуостров, са от Кърджали, Крумовград, Ардино и Черноочене. Там от две-три години има сериозен спад в тютюнопроизводството.

Затова жените са готови да тръгнат сами на гурбет. Едно от изричните изисквания е те да са физически здрави и да могат да издържат на натоварвания при високи температури, тъй като трудът включва работа в парници. Жилището - бараки на полето със санитарни възли и кухненски помещения, се осигурява от работодателя, който поема и транспортните разходи.

"В нашия край хората са пословично трудолюбиви, свикнали са на тежък труд и не се плашат от работа", коментира експертите от службите по заетост.

Бюрата по труда в страната за трета поредна година бяха посредници за сезонна селскостопанска работа и в Дания. За там офертите са за бране на ягоди, малини и грах. От Агенцията по труда нямат информация колко българи са избрани да работят в датски ферми от май до септември за обявените 500 свободни позиции.

Работата е тежка, живее се на палатки и се става рано в 4-5 ч. сутринта. За разлика от Испания, където не се изисква чужд език, в Дания търсят само работници с английски. Заплата е 50 евро на ден.

Голямото преселение на наши тютюнджии от Неврокопския край към Гърция също започна. Поне 2000 земеделци вече са в южната ни съседка, където разсаждат тютюна. Тази година оттатък границата са увеличени площите на тютюневите ниви и затова гръцки земевладелци обиколиха селищата в Неврокопско в търсене на работна ръка.

"Първите гурбетчии от нашето селище са в Гърция от два месеца. Често заминават и двамата съпрузи, като оставят децата на бабите и дядовците. Договори с работодателите предварително не се подписват, всичко е на мъжка дума.

Основната група тръгна след 15-20 април. Те ще се трудят по нивите в Северна Гърция, в районите на Катерини и на Солун", заяви бившият кмет на Рибново Мустафа Авдиков. Само от неговото село 50-60 семейства ще преминат границата.

Родните тютюнджии ще печелят в началото надница между 20 и 30 евро. Щом започне брането, получават по 1 евро за всяка низа от "зеленото злато".

Има добри берачи, които могат да си докарат надница от 35-40 евро, че дори и 45 евро само за ден. Стотици земеделци от общините Гоце Делчев, Хаджидимово, Сатовча и Гърмен ще превиват гръб по нивите в Гърция. Гръцките работодатели осигуряват квартирата на работниците, както закуската и вечерята.