Обмислят лимит на водата: 3.5 куб. м на човек

9076
Обмислят лимит на водата: 3.5 куб. м на човек

За 15 дни ще стига евтината вода на българите след въвеждането на лимит от 3.5 куб. м на човек на месец. Плановете на държавата са при надхвърляне на това количество да се плаща по доста по-висока тарифа, за да бъдат насърчени хората да пестят.

"И при въвеждането на лимит от 3.5 кубика ще можем да се къпем всеки ден, но това не означава, че не трябва да си правим сметка колко вода ползваме", гарантира Нона Караджова в интервю за "24 часа".

Простите сметки на вестника обаче показват, че българите ще трябва да се подложат на сериозни икономии, ако искат да се вместят в ограниченията за евтина вода. Според данни на ЕК, върху които в момента се пишат нови директиви за пестене, всеки българин използва по 250 литра вода на ден. Това означава, че средната месечна консумация в бита у нас е 7500 литра вода на човек.

Един кубик вода е равен на 1000 литра, което означава, че българите използват по 7.5 кубика. Това е повече от два пъти над планирания от екоминистъра лимит от 3.5 куб. м.

Българските експерти оспорват данните на Европейската комисия, защото според тях те включват и загубите по мрежата, които всъщност хората не са потребили, а следователно няма и да влизат в сметките им, след като бъде въведен лимитът.

Данните обаче показват още по-страшна картина за някои райони на страната.

Най-пострадали от лимита от 3.5 кубика ще бъдат живеещите по Южното Черноморие. Там дневната консумация на вода е 374 литра на човек според данните от анализа на потреблението и запасите, който е изготвен като част от новата водна стратегия на страната и е публикуван на интернет страницата на Министерството на околната среда и водите.

При тази консумация лимитът от евтина вода ще стига на жителите на южните курортни градчета за не повече от 9 дни в месеца, а през останалите 21 ще трябва да плащат по по-високата тарифа.

За около 19 дни ще стига лимитът евтина вода пък за живеещите по морския бряг от Черноморец на север. Там средната консумация е около 180 литра на човек на ден.

За 25 дни ще е достатъчен лимитът пък на софиянци, врачани и всички останали, които попадат в басейна на река Искър. Тук средното потребление е 140 литра вода на ден. Този лимит се определя от ЕК като максимален за ползване на вода в страните от ЕС.

Конкретно в Столичната община всеки жител консумира около 150 литра вода на ден, което прави средномесечно потребление от 4.5 куб. м на човек за 2011 г., показват данните на "Софийска вода".

През последните години тенденцията е столичани да стават по-пестеливи. През 2003 г. средната дневна консумация на човек е била 170-180 литра, а 8 години по-късно е паднала с 30 литра.

Реално, за да ни стига лимитът от 3.5 куб. м евтина вода, българинът не трябва да надвишава консумация от 100-110 литра, показват изчисленията.

Тогава дори ще ни остава неизползвана вода от определените лимити, защото ще ни трябват около 32 дни, за да ги изразходим. Според данните от анализа на потреблението във водната стратегия засега в лимита ще се вместят главно живеещите в югозападната част на страната по басейните на реките Места и Струма.

В част от селищата по поречието на Марица също не би трябвало да изпитат затруднения да се вместят в лимита, отпуснат ни от екоминистерството.

Спестяваме 63%, ако душът е 3 минути

До 63% от водата, използвана в момента за къпане от европейците, може да бъдат спестени, твърди Европейската комисия в подготвителните си документи за нови директиви за спестяване на вода в ЕС. В момента 35 на сто от водата, която жителите на континента ползват в домовете си, е именно за къпане и миене.

Ако съкратим душа от 25 на 5 минути, спираме чешмата, докато се бръснем или си мием зъбите, можем да намалим консумацията си поне с по един кубик на месец според изчисленията на министъра на околната среда и водите Нона Караджова.

Шокиращо е, че едва 5% от питейната вода, която ползваме вкъщи, всъщност е за пиене и готвене, показват анализите на ЕК. Пет пъти повече са разходите за измиване на тоалетната чиния. Заради това и се планира въвеждането на стандарти за водна ефективност на казанчетата, за да пестят до 60% от водата, която използват в момента.

Според стандартите в законодателството, през крана на чешмите и душовете трябва да преминават около 200 грама в секунда, когато са напълно отворени, т.е. средно при нормална консумация би трябвало да преминават около 70-80 грама за секунда (което прави приблизително 5-6 литра вода в минута), обясниха от "Софийска вода". Оттам уточниха, че данните не са статистически доказани и количествата варират според батерията на душа или чешмата.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

читател
# 0
13:02 | 26 February 2013
Защо да консумираме по-малко вода, след като населението ни значително намаля?
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Трансформация на тютюневата индустрия. Как го прави БАТ?

Вижте какво заяви Крис Проктър - главен научен директор на Бритиш...