Най-скъпата оферта за задължителната „Гражданска отговорност" за мощен джип за догодина струва 1300 лв. Тя е предназначена за водачи с малко опит, чиято супермощна кола с двигател над 2.5 литра е регистрирана в столицата.

Това показа сравняването на тарифите на застрахователните компании, публикувани от Комисията за финансов надзор. В зависимост от компанията годишната задължителна застраховка на големите джипове може да излезе няколко пъти по-малко.

По данните от комисията обаче така или иначе собствениците на най-мощните коли ще отделят поне 270 лв., за да ги предпазят със задължителната застраховка „Гражданска отговорност" през следващата година.

Анализът показва, че обикновените автомобили с мощност до 1300 кубика могат да се застраховат и за по-малко от 170 лв.

Условията, на които трябва да отговарят обаче са да са собственост на водач с повече от 15 години опит в шофирането и да са регистрирани в някое населено място с по-малко трафик. Застраховането на кола от средния клас може спокойно да се направи в рамките на 230 лв.

Шофьорите, които искат да минат по-тънко, може да получат отстъпки от цената на „Гражданската", ако се откажат да пътуват в чужбина и се лишат от зелена карта.

Другите възможности за намаление на цената са цялата сума да се плати наведнъж, да нямат предишни инциденти с автомобила и да са поне на 26 години.

За всяко едно от тези условия се махат поне по 10-20 лева от основната тарифа, а при някои фирми и повече. Допълнително някои от застрахователите примамват с намаления от 5% за всички родители, които имат деца под 14 години.

Други пък дават бонус на шофьорите, чиято адресна регистрация по лична карта е в населено място тип „село", тъй като се предполага, че в такива региони пътните инциденти се случват по-рядко. Цените са сравними с миналогодишните, като поскъпването е в рамките на 10-15%, и то само при някои компании.

Източник: в. Монитор