Финикс е изпреварил Филаделфия като петия най-голям щатски град, сочи изследване на Associated Press . През 1950 година Финикс е бил едва 99-и сред най-големите щатски градове с население от едва 107 000 души, като към края на изминалата година той е бил с население от 1.5 млн. души.

Сред 20-те най-големи през 50-а година щатски градове всички с изключение на четири са намалели по брой жители, сочи още изследването.

От 1950 година насам населението на САЩ е нараснало близо два пъти, повишавайки се със 150 млн. души.

За изминалия близо половин век големите щатски метрополиси като Детройт, Кливланд, Питсбърг и Ню Йорк са загубили по над половината от населението си.

Филаделфия е намаляла с около 1.4 млн. души за посочения период, достигайки до около 1.4 млн. души през изминалата година.

Загубите на население се е предопределила от загубите за индустриалния сектор и преориентирането на работещите към други отрасли.

Най-голям спад е отбелязало през изминалата година населението на Ню Орлианс след опустошителните урагани, като то се е понижило с 223.400 души, или по-малко от половината от броя му преди бурята.

През 1950 година около 20% от населението на страната е живяло в 20-те най-големи града на САЩ, като през изминалата година процентът е бил едва 10%.