Заетостта в САЩ е намаляла с 63 000 през изминалия месец, което бе и най-голямото й понижение от месец март 2003 година насам, посочиха изнесени днес данни на щатското министерство на труда. За сравнение, месец по-рано бяха премахнати нови 17 000 нови работни места.

Резултатите се оказаха значително под средните очаквания на анализаторите, които прогнозираха повишение на заетостта със средно 25 000 за изминалия месец. Те допринесоха за силното понижение на фючърсите на щатските индекси.

В същото време стана ясно, че нивото на безработицата през изминалия месец се е понижило до 4.8%.

След негативните резултати щатските индекси стартираха силно на отрицателна територия, като индексът Dow Jones се понижи с близо 87 пункта до ниво от 11 953 пункта, докато широкият Standard & Poor's 500 загуби 9.2 пункта или 0.7% от стойността си.

След оповестяването на данните доларът отбеляза нов исторически минимум спрямо еврото, но впоследствие върна част от спечеленото и дори се понижи под 1.5400 долара за едно евро.

Поскъпване регистрираха и фючърсите на златото, които добавиха пет долара към стойността си до ниво от 982.10 долара. Петролът продължава трайно да се търгува при нива над 105 долара за барел.

Данните за заетостта се очакваха с нетърпение от инвеститори и анализатори, които се надяваха те да внесат известно позитивно настроение на фондовите пазари, регистрирали значителни загуби през настоящата седмица. Това обаче не се случи.

Те, в същото време, затвърждават в известна степен и най-песимистичните очаквания, че най-голямата световна икономика навлиза в рецесия.

Нарастват и очакванията на пазара, че ФЕД ще продължи с политиката си на агресивно понижение на лихвите - на фона на проявяваната от икономиката слабост.