Банките и другите финансови институции във Великобритания са били предупредени за появата в интернет на нов "супер вирус", предназначен да краде банкови данни в безпрецедентни мащаби, пише в он-лайн изданието си вестник "Скотсман".

Киберпрестъпници са пуснали в мрежата така наречения "Троянец Лимбо 2" (Limbo 2 Trojan), който, според експертите, е разработен специално да се промъква във финансови уебсайтове, за да причинява максимум щети.

Представител на компанията Куоръм нетуърк рисорсис в Единбург предупреди, че трябва да бъдат взети всички възможни предпазни мерки, независимо от това дали вирусът ще изпълни очакванията на своите създатели. Той посъветва финансовите организации да осъвременяват непрекъснато защитните софтуерни програми.

Атаките на банкови сайтове, които могат да доведат до значително изпразване на банковите сметки на клиентите, не са новост, посочва вестникът. Разликата сега е, че новият троянец е създаден специално да заличава антивирусните компютърни системи, на които банките по целия свят разчитат.

Хакерите били толкова уверени, че троянецът може да проникне във всяка система за сигурност, без да бъде открит, че го разменяли помежду си за 1300 долара.

Смята се, че проникване на новия вирус в компютърните системи може да коства на една голяма компания до 3 милиона лири за оправяне на пораженията.

"Дори да бъде разпознат от антивирусната система, той може да се променя така, че след няколко часа отново да стане невидим", посочва директор на компания.

Източник: БНР, Снимка: БГНЕС/ЕРА