Пристрастеността на Bank of America's (BAC) към раздаването на огромни бонуси на свои високопоставени служители все още е налице.

Преди тези бонуси се раздаваха въз основа на представянето на служителите. Банкер, който е създал продукти, превърнали се впоследствие в токсични активи, които можеха да се продават на клиенти за десетки милиарди долари е бил възнаграден с мултимилионен бонус. В крайна сметка, той е донесъл на компанията пари.

Правителството не одобрява практиката на банката да плаща на ръководителите си по повече от няколкостотин хиляди долара независимо от това, колко силно е представянето им. Bank of America получи средства по програмата за спасяването на финансовата система, които все още не е изплатила. „Това дава на правителството лост за действие, който обаче изглежда не работи," коментират щатските медии.

Спасената от държавата Bank of America раздава милиони долари под формата на бонуси в опит да привлече талантливи служители и да задържи инвестиционните си банкери, според The New York Post.

Правителството не харесва тези действия и не одобрява изплащането на големи бонуси, но ръководството на банката има защита и тя е добра. Чуждестранните банки, компаниите за дялово инвестиране, хеджфондовете и конкурентните щатски банки, които върнаха взетите назаем държавни средства, могат лесно да отмъкнат талантливи служители от Bank of America, ако тя не може да предложи същите финансови условия като конкурентите си.

Министерството на финансите и Федералния резерв биха искали да задоволят желанието на данъкоплатците като не използват техни пари, за да спасяват големи финансови институции. Учител с годишна заплата от 30 000 долара не би искал и цент от неговите данъци да отива за възнаграждение от 10 млн. долара на ръководител сделки и придобивания за това, че е донесъл на Bank of America 200 млн. долара приходи. Това обаче начинът, по който работи Уолстрийт.

Правителството може да ореже програмата на банката за задържане на служители, но ако го направи, само ще намали способността на компанията да се възстанови, а това от своя страна ще струва на данъкоплатците още повече пари.