Броят на одобрените ипотечни кредити във Великобритания отчитат ръст през изминалия месец, което носи така нужната надежда на затруднения имотен пазар, пише Property Wire.

Според данните на Асоциацията на британските банкери (BBA) броят на одобрените ипотечни кредити е нараснал с 15.8% през май, слагайки край на непрекъснатия няколкомесечен спад, въпреки че като цяло нивата на кредитиране са исторически ниски.

Това все пак е някакъв знак за стабилизиране на пазара на Острова, категорични са експерти. Нетната стойност на ипотечните кредити се е покачила до най-високите си нива от 1 година насам, става ясно още от данните.

Все още обаче има известни притеснения относно размера на кредита отпускан на купувачите на първо жилище, които са смятани за ключов фактор за по-бързото възстановяване на пазара на имоти.

Специалисти от BBA прогнозират, че до края на годината е напълно възможно броят на одобрените ипотечни кредити да достигне средни месечни нива от 40 000, което е значително под от нивото 63 000 през 2005, 57 000 през 2006 и 69 през 2007 г.

Въпреки че броят на одобрените ипотечните кредити нараства, кризата в сектора ще продължи най-малко до края на 2009 г., смятат брокери.