В момента „Топлофикация" е в процес на прехвърляне към Общината, като е необходимо технологично време, каза Трайчо Трайков, министър на икономиката, енергетиката и туризма, в интервю за БНР.

На въпрос дали ще строим АЕЦ „Белене" или не Трайков коментира, че НЕК би било средството на държавата да се инвестира в проекта. По думите му по проекта продължава да се подготвя нова финансова структура, която ще включва в себе си делa, който страната ни държи да задържи.

„Все още мислим с емоционални и роднински усещания по отношение на енергетиката - продажбата винаги е продажба, независимо дали е на българския пазар или е за износ, токът от АЕЦ-а ще се продава, въпросът е на кого и на каква цена", поясни още Трайков.

Припомняме, че днес предстои кръгла маса „Бъдещето на АЕЦ „Белене" , в която ще вземат участие вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и неговият заместник Мая Христова, председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев, народни представители, евродепутати, представители на инвеститорите, консултантите и доставчиците на оборудването за централата, външни експерти.

Водещ на дискусията ще е заместник-председателят на Комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм Стоян Мавродиев.