Има банки, които не възстановяват пари на клиенти, чиито дебитни карти са били източени, съобщиха от "Активни потребители" вчера.

В общите условия имало такива клаузи, но те нарушавали закона за платежните услуги, според който могат да се загубят от клиента до 300 лв., ако се докаже, че не е опазил пина си например. И получава всички пари, след като се докаже, че няма вина.

От потребителската асоциация настояват още, че хората трябва да могат сами да избират банката, ако се приемат промените за превеждане на заплатите само по банков път.

Идеята за ограничаване на плащанията в брой се подкрепя и от Visa и 17-те банки, с които работи у нас, стана ясно вчера. Кешовите плащания могат да се ограничат до 1500 лв., да се даде възможност с карта да се издължават в болници, данъчни служби, пощи, офиси за комунални услуги и т.н., обясниха от "Виза България". Можело и ДДС за безкешовите трансакции да се намали за 1-2 г.

Свиването на възможностите за плащане в брой били ефективна мярка срещу сивата икономика, твърдят от Visa.

Изследване на A.T. Kearney показва, че делът й у нас е 37,7%, което правело 31 млрд. лв. за първата половина на годината.

В България лихвите по кредити ще се запазят на сегашните нива в следващите 6-9 месеца, прогнозира пък Асен Ягодин, изпълнителен директор на Пощенска банка. Ресурсът поевтинявал, но нямало да има спад, защото се увеличавали разходите за покриване на лошите кредити.

Според данните на БНБ, обявени вчера, тези с над 90 дни са достигнали 9.45%. Всичките проблемни кредити пък са 9.2 млрд. лв., или 12.6 на сто от отпуснатите. Година по-рано са били 6.9%.

По-сериозни затруднения при изплащането изпитвали фирмите, отчитат експертите на централната банка. Те обаче са категорични, че въпреки влошаващите се условия банките имат буфер от 3 млрд. лв. да удържат на шокове.

Според Ягодин имало раздвижване при фирмите, които изнасят в Европа и арабските страни. Изненадващо активизиране имало и при строителите, които търсели финансиране за нови обекти.

Източник: 24 часа