Като най-важната реформа, постигана досега в управлението на Международния валутен фонд, определи генералният директор на фонда Доминик Строс-Кан постигнатото съгласие на страните от Г20 по този въпрос.

Това е най-важната реформа, приемана досега за управлението на МВФ, това е историческо споразумение, заяви Строс-Кан в Южна Корея, където продължава двудневната среща на финансовите министри и управителите на централните банки на страните от Г20 - най-развитите държави и бързо развиващите се икономики.

Тази реформа в управлението на МВФ е предложение, което ще бъде внесено в административния съвет на фонда на заседанието му в началото на ноември, съобщи Строс-Кан.

Реформата, по която постигнаха съгласие финансовите министри на Г20 напълно ще легитимира административния съвет на фонда.

В съвета ще бъдат представени десетте негови най-важни акционери - САЩ, Япония, четири европейски страни - Франция, Германия, Великобритания и Италия - и групата БРИК - Бразилия, Русия, Индия и Китай, уточни той.

С реформата се увеличава капитала на институцията, броя на местата на бързо развиващите се икономики в административния съвет и се разширяват неговите права по отношение на контрола на икономическата политика на държавите.

Страните от Г-20 са постигнали и споразумение за реформа на системата за регулация на банките и финансовите институции, обвинени, че са провокирали кризата от 2008/2009 г., съобщи АФП като се позова на делегат на срещата на финансовите министри и централните банкери от Г-20 в Кьонджу.

Източник: БГНЕС