Европейският съюз няма да оцелее, ако не успее да преодолее кризата с дълга в еврозоната, предупреди председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой. „Ние се намираме в криза на оцеляването", каза ван Ромпой броени часове преди началото на днешната среща на министрите на финансите на страните от еврозоната в Брюксел.

Ирландия, Португалия, Италия, Испания. Това са страните, в които заедно с Гърция, предизвикват тревога заради високата си задлъжнялост и които се оказаха в центъра на срещата на финансовите министри, която ще продължи днес и утре.

Омаломощеният ирландски тигър

Това е страната, която в момента е най-споменавана като следващата, която ще потърси европейска помощ. Бюджетният дефицит на Ирландия в момента е 32% от БВП. 20 от 30 икономисти, анкетирани от Reuters, смятат, че Дъблин ще има нужда от 48 млрд. евро до края на 2011 г.

„Дефицитът на Ирландия идва от лошите кредити на банките, чиято тежест пое държавата. Проблемът не е конюнктурен и ситуацията трябва да се върне към нормалното след 2011", заявява Бенджамин Картън от института CEPII.

Въпреки тези успокоения, от няколко седмици инвеститорите са разтревожени от ирландския дълг и преговарят за десетгодишните си облигации, чиято доходност достигна 9% на фона на доходност под 3% за германските държавни облигации.

Европейските лидери се опитват да успокоят ситуацията, напомняйки, че са готови на една дума от Ирландия, за да й се притекат на помощ. Под въпрос е само дали Дъблин смята да поиска помощ или не.

Лавина от Португалия

За разлика от Ирландия, макроикономичеката ситуация в Португалия се влошава още от 2004 г. Дефицитът на страната е структурен и има реален риск от ефекта на снежната топка: „Тревогата на инвеститорите повлича лихвите, те задълбочават дефицита, който влошава ситуацията със задлъжнялостта и т. н.", обяснява Картън.

Макар че Португалия въведе строг план за икономии, предвиждащ намаляване на дълга й от 9.3% през миналата година на 7.3% през тази и 4.6% през следващата, финансовият министър на страната Фернандо дос Сантос предупреди, че има висок риск тя да поиска финансова помощ от чужбина.

Испанската болест

Испания и Италия в момента са по-слабо застрашени, но те предизвикват страхове от „заразяване". Ако Ирландия и Португалия поискат помощ от Европа, заплахата ще се разпростре и върху техните дългове. Те няма да могат да вземат заеми, освен с висока лихва, което още повече ще влоши икономическата ситуация.

Според Картън, Испания с нейната имотна криза и висока безработица, е по-заплашена в случай на катастрофален сценарий. „В този случай ще бъде засегнат и целия европейски банков сектор, а това би било катастрофално за целия Съюз".