Държавното дружество Напоителни системи ЕАД може да се окаже основен бенефициент на предвидените по Мярка 125 по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 90 млн. евро бюджет. За това предупредиха членовете на Българската асоциация на собствениците на земеделска земя (БАСЗЗ) на организирания от тях еднодневен семинар в Банско.

На него членовете на БАСЗЗ запознаха журналистите с проблемите около неправомерното използване на земеделската земя, с готвените от тях предложения за законодателни промени в Закона за арендата в земеделието и Закона за кооперациите, както и със сътянието, и перпсективите пред пазара на земеделска земя в България.

Първоначално разработваният вариант за усвояване на предвидените 90 млн. евро по Мярка 125 е бил чрез кандидатставане с инвестиционни проекти в три направления - за комасация, за горски пътища и за напоителни системи.

„Странно защо обаче служителите от Министерството на земделието и храните определиха напояването за приоритетна област за финансиране по Мярка 125", коментира по темата Атанас Димитров, член на УС на БАСЗЗ. Той също така недоумява защо средствата са предвидени главно в една посока и защо, например за приоритет не е определена комасацията.

„С определянето на напоителните системи за водещи по мярката, рискуваме отново да сложим каруцата пред коня", предупреди той.

На въпрос на Profit.bg какво е обяснението на чиновниците в МЗХ за това свое решение, Димитров отговори, че официалната версия е стимулиране на производството на плодове и зеленчуци в страната ни, които се нуждаят от по-обилно напояване.

Освен посочената версия, заместник председателят на УС на БАСЗЗ Радослав Манолов посочи и друга една причина. Според него от МЗХ искат да насочат тихомълком средства към едно направление, където основен играч е държавното дружество Напоителни системи ЕАД, защото знаят, че положението там не е никак розово.

Самият той няма да се изненада, ако още с първите отпуснати средства по Мярка 125, държавното дружество не се разплати първо на енергийните си доставчици, към които има задължения за 10-ина милион лева.

На въпроса дали подобна практика би могла да се разглежда и като неправомерна държавна подкрепа към определен търговски субект, бил той и държавен, Манолов каза, че е недопустимо. „Получава се така, че държавата дава пари на себе си", каза той, като допълни, че става дума за средства, които би трябвало да са насочени към частни проекти.

Според него предвидените средства в тази мярка по ПРСР за напоителни системи биха могли да се усвояват и от Водни сдружения по землища, но затова не се говори много.

В новина от края на този октомври от Fermer.bg припомнят, че „в началото на месец юни т.г., официална делегация на МЗХ, начело с министър Мирослав Найденов посети Израел. След проведените срещи беше съобщено за сериозен инвеститорски интерес и предлагане на ноу-хау в областта на хидро-мелиорациите в земеделието на България. Тогава от българска страна интересите за инвестиции в тази област бяха изявени от страна на Федерацията на независимите синдикати в земеделието, в чиито Управителен съвет има представители на Напоителни системи ЕАД".

„Ако разходът за комасация на един собственик за имот е средно 50 лв. и ако приемем, че средната големина на едно землище е 20 хил. дка - при среден размер на имот в страната ни от 6-7 дка., то представете си в колко землища земята може да се комасира с бюджета от 90 млн. евро по тази Мярка 125", попита риторично Радослав Манолов.

От БАСЗЗ са категорични, че комасацията в България не се поощрява целенасочено, защото от нея интерес имат собствениците на земя, но не и арендаторите, за които комасираната земя ще струва повече, а и би се пресекло неправомерното използване на земеделска земя.

Данните на асоциацията сочат, че използваната през стопанската 2008/2009 г. неправомерно земя надвишава 8 млн. дка. Актуалната информация на БАСЗЗ е, че към момента в страната ни неправомерно се използват над 4 млн. дка, като пропуснатите ползи за собствениците на земеделски земи (включително държава и общини) е към 70 млн. лв.

Нещо повече! От асоциацията дори изразиха мнение, че вместо държавата да поощрява окрупняването на терните, което ще повиши от една страна стойността на земята, а от друга и добивите на селскостопанските производители, то в страната ни преобладават настроенията за още по-голямо раздробяване на парцелите, която практика те обясниха с древната римска максима - „Разделяй и владей!"

От БАСЗЗ дори апелираха към управляващите да положат усилия за контриране на по-нататъшното раздробяване на терените, което се случва през годините при онаследяването й.