Акциите на развитите пазари достигнаха нивата си отпреди банкрута на щатската инвестиционна банка Lehman Brothers, седемнадесет месеца след символичното начало на финансовата криза.

MSCI World Index, следящ изменението на 1 660 компании в 24 развити страни, се повиши до 1 283.68 пункта вчера, преминавайки нивото си на затваряне от навечерието на банкрута на Lehman от 1 283.14 пункта.

Силното му понижение през следващите месеци го отведе до спад от 46% до март 2009-та година, след което започна възстановяване. Индексът MSCI World Index се е повишил с 86% от дъното си при ниво от 688.64 пункта.

Индексът на развитите пазари изостава значително зад този на развиващите се като време на възстановяване. За сравнение на развиващите се пазари предкризисните нива бяха възстановени през август 2009 година. Оттогава до момента те се повишиха с нови 31%, водени от доброто представяне на пазари като Бразилия и Турция.

Очакванията на специалистите са за ръст от 6.4% на развиващите се икономики за следващата година, което би било около 2.2 пъти повече от прогнозирания ръст на развитите икономики.

Правителствените дългове на развиващите се пазари се очаква да достигнат 37% от брутния вътрешен продукт през следващата година, а бюджетният дефицит 2.9%. За сравнение същите съотношения на развитите страни се очаква да бъдат съответно 101 и 6.7%.

Запазването на нивата на лихвите на изключително ниски нива в световен мащаб, е друг фактор, който е съдействал за повишението на световните индекси.

Индексът Standard & Poor's 500 се е повишил с 20% към вчерашна дата.