Парадоксът на XXI в.- светът не само се обединява в резултат на глобализацията, но става и по разединен, защото повечето плодове от нея се ползват от малцинството. Това се казва в годишния обзор на глобалните рискове (Global Risks 2011) на Световния икономически форум, цитиран от Ведомости.

Икономическото неравенство води до социална фрагментаризация и нарастване на популизма и национализма. Страните все по-трудно достигат всеобщи договорености, смятат от организацията със седалище в Женева и дават за пример провала на предговорите в Доха и Копенхаген за климата.

Рисковите ситуации възникват все по-често, но системата за реагиране не се променя, а финансовата криза от последните три години изтощи възможностите на правителствата да противодействат на бъдещи заплахи.

Според авторите на доклада рисковете могат да се разделят в три групи: макроикономически дисбаланс, нелегална икономика (чийто обем през 2009 г. се оценяваше на 1.3 трлн. долара) и изчерпване на природните ресурси.

Основен риск крият фискалните дисбаланси. Правителствата отделиха големи суми за спасяване на банките и финансово стимулиране, което доведе до ръст на бюджетните дефицити и държавните дългове.

Друг дисбаланс се породи между страните с дефицит (които много инвестират и малко спестяват) и страните с профицит (с големи резерви и ниски инвестиции). Правителствата натрупват или дълг, или златновалутни резерви. Така едните са заплашени от дефолт, а другите- от финансови балони.

Необходими са глобални решения, но те не могат да бъдат взети заради противоречията между страните. „Дългосрочните необезпечени задължения, създавани от стареещото население, ще доведат до увеличаване на фискалния натиск", смята Християн Мументарел от Swiss Re.

Последствията от черната икономика (престъпен бизнес, незаконна търговия, корупция) са разрушаване на институтите на властта, намаляване на приходиоте в бюджетите, бягство на капитали, изтичане на мозъци, щети за легалния бизнес. Повече прозрачност в международната търговия, глобална координация на дейността на правоохранителните органи и намаляване на икономическото неравенство са сред предлаганите от организацията мерки за противодействие.

Много опасности крие изчерпването на природните ресурси. За десет години населението на планетата се очаква да нарасне от 6.83 млрд. до 7.7 млрд. души, основно за сметка на развиващите се страни.

По данни на Организацията за прехрана и земеделие на ООН (ФАО) това ще доведе до ръст н нуждите от продоволствени ресурси с 50% в световен мащаб. През декември цените на храните вече достигнаха най-високата си стойност в историята. За същия период нуждите на света от вода ще се увеличат с 30%, а според Международната агенция по енергия енергийните нужди ще се повишат с 40%- бреме, което също тежи на водния сектор.