Умишленото неплащане на работни заплати да се криминализира настояват КНСБ и КТ "Подкрепа". Това каза на пресконференция вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров след консултативен съвет на ръководствата на синдикатите. В началото на февруари Софийска районна прокуратура върна на Главната инспекция по труда изпратения от нея сигнал за системно неизплащане на заплати в 11 фирми. Мотивът беше, че няма престъпление.

В централата на КНСБ има сигнал за над 450 млн. лв. неплатени заплати, а работодателите изнесоха стряскащите данни за 1.9 млрд. лв. неплатени заплати и осигуровки, допълни Никифоров.

Синдикатите настояват фирмите, които не плащат заплати, да нямат достъп до еврофондовете и обществените поръчки.

Синдикатите настояват за борд за устойчиво развитие, който да бъде към премиера Бойко Борисов. Те са на мнение, че антикризисните мерки не са довели до желаните резултати. Те са категорични, че не е необходимо въвеждането на фискален борд, а на интеграционна политика за икономическо, социално и екологично развитие. "Държавата се намира във валутен борд. Ако я поставим и във фискален борд, ще попадне в една устойчива мизерия", коментира Пламен Димитров, президент на КНСБ.

КНСБ и КТ "Подкрепа" искат още работникът да може с изпълнителен лист да си прибира дължимите възнаграждения. В момента той трябва да води дело срещу работодателя.

Двата синдиката настояват за анекс на споразумението им с Главна инспекция по труда, като в него още да бъде отбелязано, че ако работодателите един месец не платят дължимите възнаграждения, трябва задължително да дават справка за дължимите заплати и осигуровки.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че е ужасяваща картината на пазара на труда за цялата 2010 г.

За една година (2010 спрямо 2009) има 295 хиляди души по-малко наети, а първоначалните анализи на експертите са били, че ще бъдат 315 хиляди за двете години от началото на кризата.

Платените средства за работни заплати в страната са намалели с 1.2 млрд. спрямо 2009 г. от 17.573 млрд. лв. на 16.380 млрд.

Според Димитров, трябва да има друг тип политика, която да стимулира доходите и да генерира заетост. Той припомни искането на синдикатите да бъде създаден борд за устойчиво развитие към премиера.

КНСБ и КТ "Подкрепа" обявиха още, че не споделят становището за противоконституционност на разпоредбите на Кодекса за социално осигуряване, с които се прехвърлят партидите на хората, които могат да ползват правото си на ранно пенсиониране до 2014 г. от професионалните фондове в държавното обществено осигуряване.

Източник: БГНЕС, БТА