Еврото се понижи за трети пореден ден спрямо йената, а азиатските индекси регистрираха седма седмица на понижение, което бе най-дългото такова от 2004-та година насам. Всичко това следствие на притесненията от задълбочаващата се криза в Европа и по-специално в Гърция.

Единната валута поевтиня с 0.4% спрямо йената до 114.13 йени, както и с 0.3% спрямо долара 1.4150 рано тази сутрин.

Индексът, следяща представянето на азиатските пазари, загуби 0.2%, с което загубата му за седмицата възлезе на 1.8%.

Минимално на положителна територия завършиха вчера щатските пазари, като широкият индекс Standard & Poor's 500 добави 0.1% към стойността си. Петролът заличи повишението си от 0.5%, докато цената на пшеницата отбеляза понижение за пети пореден ден.

Днес се очаква германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози да обсъждат спасителните пакети за Гърция, където изпадането в състояние на невъзможност за плащане на дълга е почти сигурно.

Това пък се очаква да окаже въздействие върху финансовите пазари и икономиките на целия свят и дори да насочи щатската икономика към нова рецесия, според бившия председател на Фед - Алън Грийнспан.

Обявяване на невъзможност за плащане на дълга от Гърция ще се отрази на всички останали европейски страни, коментира Жан-Клод Юнкер.

Еврото поевтиня спрямо 11 от 16-те основни валути срещу които се разменя, като се насочва към второ поредно седмично понижение.

Валутата регистрира вчера ново историческо дъно спрямо швейцарския франк, към която валута се насочиха инвеститорите в търсене на сигурност.

Доларът поскъпна и спрямо британския паунд, който рано сутринта се разменя на нива от около 1.6100.

Една от малкото валути спрямо които на зелените пари им е трудно да повишават стойността си е йената, която отново е предпочитана валута от инвеститорите поради глобалната несигурност.