Италианският премиер Силвио Берлускони заяви, че няма да се кандидатира за нов мандат след изтичането на настоящия му през 2013 г. и определи министъра на правосъдието Анджелино Алфано като негов наследник начело на дясноцентристката му партия след изборите.

В интервю за италианския в. "Република", публикувано днес, 74-годишният премиер, който трябва да отговаря на обвинения за корупция и плащане за секс непълнолетна проститутка, повтори намерението си да напусне премиерския пост.

На въпрос дали ще се кандидатира за нов мандат Берлускони отговори: "категорично не".

"Кандидатът за премиер на дясноцентристите ще бъде Алфано. Ако можех, бих се отказал още сега", допълни премиерът.

Берлускони неотдавна няколкократно повтори тези си изявления и вече определи 40-годишния Алфано, назначен по-рано този месец за генерален секретар на управляващата партия Народ на свободата, за свой наследник.

"Ще участвам в предизборната кампания и ще помогна на Анджелино. Ще работя като "патрон". Ще опитам да изградя Европейската народна партия в Италия. Но на 77 години не мога да съм премиер", категоричен е Берлускони.

Той отхвърли и вероятността да се кандидатира за президент на Италия, заявявайки, че този пост трябва да бъде отреден на Джани Лета, началника на кабинета му и негов най-доверен помощник.

Източник: БГНЕС