Не мина и година и ето, че правителството на Русия променя плановете си за приватизация на най-големите петролни активи на страната – в списъка за раздържавяване се предлага включването на Транснефть и Зарубежнефть, а уставният капитал на Роснефть, в чиито активи е ЮКОС, ще се предложи на 100%, пише Интерфакс.

Предложенията, които представи първият вицепремиер на страната Игор Шувалов на президента Дмитрий Медведев, могат да се нарекат революционни. Още преди година плановете бяха много смели, но пък и далеч по-скромни. Сега правителството предвижда да излезе напълно от участието си в Роснефть и Зарубежнефть до 2017 година, като запази за себе си „златна акция“. В резултат на Русия може да остане една единствена държавна петролна компания – Газпром нефть, която е част от газовия монополист Газпром.

А излизащият на свобода през есента на 2016 г. бивш глава на ЮКОС Михаил Ходорковский може да види бившите си активи почти свободни от държавата. Чуждите компании могат да получат достъп до огромните запаси от въглеводороди на руския шелф.

Що се отнася до Транснефть, решението за продажбата на част от капитала може да се определи като пробив на Министерството на финансите над ръководството на компанията и икономическото министерство на Русия. Държавата контролира днес на 100% от обикновените акции на Транснефть с право на глас (75% от основния капитал), а другите 25% от капитала, разпределени в емисия привилегировани книжа, са собственост на частни инвеститори.

Както пише Интерфакс, Министерството на финансите успя да наложи позицията си – правителството на Русия предлага намаляване до 75% плюс една акция на дела си в обикновени книжа на Транснефть, като се започне още през следващата година.

Новина е и предлаганата за раздържавяване компания Зарубежнефть, която не влезе в мащабния план за приватизация от миналата есен.

Очаква се скоро Зарубежнефть, заедно с Арктикморнефтегазразведки, да получи право на дейност на руския шелф, до където чужди компании нямат достъп. Последните са принудени да учредяват съвместни дружества, с руско участие. Подобни права към днешна дата имат само Рснефть и Газпром.