Стипе Марусич съвсем не прилича на човек, който притежава остров в Адриатическо море. Но 40-годишният безработен моряк от Хърватия и двамата му братя продават наследствен остров за много пари.

"Той принадлежеше на прадядо ми и ние съжаляваме, че трябва да го продадем. Но всички сме моряци, компаниите, за които работихме, фалираха, безработни сме и нямаме друг избор", заяви Марусич. Островът му се нарича Средня Клуда и се намира в архипелага Трогир, северно от Сплит. Цената на покрития с храсти остров с площ от около 2,4 хектара с малка каменна къща в средата е 1,05 милиона евро (1,49 милиона долара). "Има интерес, имаме един сериозен купувач, но бюрокрацията ни забавя", разказва Марусич. Неговата история илюстрира сложното положение в страната, която обяви независимост от Югославия през 1990 г. и се очаква да се присъедини към ЕС през 2013 г.

Хърватия отвори пазара си на недвижими имоти за чужденци едва през 2005 г. и два красиви острова бяха бързо продадени. След това правителството забрани да се строят нови сгради на малките необитаеми острови, за да ги опази "за земеделски нужди и за организирани посещения". Забраната охлади апетита на инвеститорите към много от 1200-те островчета, пръснати по забележителното източно крайбрежие на Адриатическо море. Междувременно Хърватия се възстанови от войната за независимост между 1991 и 1995 г. и отново стана популярна лятна туристическа дестинация.

"Нашите острови са по-евтини от тези в Гърция, нашето море е едно от най-красивите. Има много потенциални ВИП клиенти от бизнеса, спорта, шоубизнеса и от кралските семейства, но те се отказват заради забраната да се строят сгради", съобщи Ясминка Билискова от "Билисков Некретнине", водеща хърватска компания за недвижими имоти. Тя заяви, че много звезди, които са организирали круизи през лятото в Адриатическо море, включително принцеса Каролина Монакска и боса на Формула 1 Бърни Екълстоун, първоначално проявили интерес, но след това го загубили. Освен това преди един остров да бъде продаден, собственикът му трябва да го предложи на правителството, което има първоначалните права за закупуване. Правителството, което сега изпитва недостиг на пари в брой, почни неизменно се отказва от тези права, но процесът може да продължи около шест месеца.

"Повечето инвеститори, които разглеждат Хърватия, се разочароват", заяви Крис Кролоу, изпълнителен директор на Прайвит Илъндс Онлайн, канадска агенция, която продава острови в цял свят и предлага четири острова в Хърватия. "Защо да гледаме към хърватските острови, когато не можем да построим къща или да развием недвижим имот по начин, който да го направи финансово изгоден", пита Кролоу. Повечето малки острови се използват за маслинови насаждения и за отглеждане на лозя, както и за пасища за овцете, които са известни с особено вкусното си месо благодарение на храненето им с трева с морска сол. Много от тези острови са изоставени и земята не се обработва.

Правителството, което е изправено пред парламентарни избори през декември, до момента не е дало знаци, че смята да отмени забраната за строеж на сгради. Но Билисков, чиято агенция предлага 15 острова, заяви, че забраната може да бъде отменена в бъдеще и, че цената само ще се увеличава. "Мисля, че сега е точното време да се купува. След като се присъединим към ЕС правителството ще направи същото като в Гърция, където строителството е разрешено, но контролът е много стриктен. Разбира се, в този случай цената много ще се увеличи, така че бих казал, че да си купите остров сега е добра и сигурна инвестиция", съветва Билисков.

Източник: БГНЕС