Търсиш нова работа или просто рефрешваш автобиографията си? Докато пиеш кафе сутринта и лайкваш статусите на приятелите във Facebook, няма да е зле да попълниш профи-инфото си в BranchOut.

Приложението е в социалната мрежа от 2010 година, но вече е доста популярно и в България, коментира Пламен Русев, президент на е-академията и създател на Webit конференцията за дигитален маркетинг и интернет в Югоизточна Европа. Точно създателят на BranchOut Рик Марини се очаква да е сред лекторите на октомврийското издание на Webit в София.

Приложението във Facebook съдържа над 3 млн. оферти за работа от цял свят, а потребителите му са над 1 млн. души. Идеята е, че освен собствено CV в мрежата може да се получават и препоръки.

Така работодателите могат "експресно" да видят кои хора биха дали "ОК" за нас, интересите и компетенциите. Всъщност услугата я има в Linkedin, но там така или иначе е мястото, където експертите търсят своята т. нар. area experience (територия на професионалния опит, б.а.), пояснява Русев.

Преди броени месеци специалистът издаде книга именно за създаване на имидж и постигане на успех в социалните медии - "Властта на хората". Потребителите не трябва да подценяват интернет и най-вече времето, което прекарват например във Facebook. В днешно време е твърде важно как изглежда вашата идентичност онлайн, защото следите ни в мрежата оставят за много дълго време.

Вариантите са два: бъди какъвто си и си намери работа, която ще ти пасне, или прави се на какъвто искаш да си, но знай, че някой ден това ще ти създаде проблем, казва още Русев.

Много компании - например Cisco, IBM, GM, Wal-Mart и Intel, имат официални правила за отношенията в социалните мрежи.

Проучване на Proofpoint сред американски фирми с повече от 1000 служители показва, че всяка десета е наказвала сътрудници заради нарушение на тези правила през последната година. 8% пък са уволнили повече от един човек по същата причина.

На някои места шпионирането във Facebook е взело такива размери, че в Германия вече се обсъждат законодателни промени, които забраняват на работодателите да проверяват информация за кандидатите в социалните мрежи.

Източник: в. Стандарт