Наскоро New York Times публикува материал за човек, който също както покойния вече съосновател и бивш главен изпълнителен директор на Apple Стив Джобс, смесва изкуството и науката, за да създаде невероятни продукти - Едуин Ланд от Polaroid.

Стив Джобс се е прекланял пред Едуин Ланд и е научил много неща от него.

Също като Джобс, Ланд напуска колежа. Също като Джобс, Ланд е бил обсебен от предназначението и формата. Също като Джобс, Ланд гледа с насмешка на идеята за "пазарно проучване." (И двамата са вярвали, че потребителите не знаят какво искат, докато не го видят.)

Също като Джобс, Ланд изгражда обичана компания, която (за малко) е била обект на възхищение както на Уолстрийт, така и от страна на обикновените хора. Също като Джобс, Ланд представя новите си продукти с колосални презентации:

От 60-те годни на миналия век Ланд започва да превръща събранията на акционерите на Polaroid в театрално представяне на продуктите, които компанията е предстояло да пусне на пазара. В съвършено режисирана обстановка, понякога с жива музика между отделните сегменти, Ланд излизал на сцената на фона на прожектирани зад него диапозитиви, с новия продукт в ръка и вместо да прилага традиционни методи въвеждал хората в Света на Ланд.

Подобно на Джобс, Ланд създава продукти, които са били "желани луксозни предмети."

Също като Джобс, той е изхвърлен от собствената си компания, за която след това настават трудни времена. За разлика от Джобс обаче, Ланд умира преди да е върнат обратно, за да я спаси.

Стив Джобс е познавал Едуин Ланд и казва следното за него: "Този човек e национално богатство. Не разбирам защо хора като него не служат за пример: Това е най-невероятното нещо, което можеш да бъдеш - не астронавт, не футболист, а това."

Ланд се проваля преди да напусне Polaroid, изхарчвайки милиарди долари за разработката на продукт наречен "Polavision," който Betamax на Sony унищожава. Поне при втория си престой в Apple, Джобс не прави такива грешки.

След като Ланд е принуден да напусне Polaroid, компанията губи конкурентоспособността си и в крайна сметка стига до фалит. След като Джобс напуска Apple първия път, също нещо се случва и с неговата компания (единственото нещо, което я спасява от фалит е завръщането на Стив Джобс).