Във връзка с многото въпроси, получени от пазара след изявлението на Erste Group от понеделник, Raiffeisen Bank International AG (RBI), която е собственик на Райфайзенбанк (България) ЕАД, публикува някои разяснения около финансовото си състояние, експозицията си към проблемните страни в Еврозоната и подразделенията си в Унгария и Румъния.

Експозицията на RBI към държавни облигации на периферните страните от Еврозоната традиционно е на много ниско ниво, заявяват от банката. В края на юни 2011 г., RBI не е имала експозиция към дълга на Гърция и Ирландия. Експозицията й общо към облигации на Испания и Португалия е била по-малко от 10 млн. евро, докато експозицията към Италия е 474 млн. евро.

Портфейлът на RBI от суапове за осигуряване срещу кредитен риск (CDS) винаги е бил оценяван по метода „mark-to-market" и по тази причина банката не се налага да променя оценката си.

Подразделението на RBI в Унгария е напълно нов проект и отчита органичен ръст вече повече от 20 години. В счетоводния баланс на RBI има много малка положителна репутация от 3.5 млн. евро, свързана с унгарското й подразделение, която ще бъде отписана през тази година.

Подразделението на RBI в Румъния е придобито при много ниска цена през 2001 г. За него няма включена положителна репутация в счетоводния баланс на банката и по тази причина няма необходимост тя да прави отчисления свързани с дейността си в Румъния.

От RBI напомнят също така, че вече са заявили през последните седмици, че очакват да има нужда от провизии в размер на около 100 млн. евро, заради новите законодателни промени в Унгария.

RBI също така очаква допълнителна значителна необходимост от провизии заради трудната пазарна среда в Унгария. Банката ще обяви повече подробности за това най-късно на 24 ноември 2011 г., когато ще бъдат публикувани и финансовите резултати за третото тримесечие.

От RBI също така казват, че са отчели консолидирана печалба в размер на 615 млн. евро за първите шест месеца на годината и очакват да банката да бъде на печалба за цялата 2011 г.