От този ноември Западен Холивуд, Калифорния, стана първият американски град, който забрани продажбата на дрехи от животинка кожа. Забраната ще влезе в сила от 2013 година. Защитници на животните се надяват тя да влезе в сила в цяла Америка, пише CNBC.

Историята обаче показва, че дори и кожата да се забрани в цялата страна, това няма да спре индустрията, а напротив – ще направи кожата скъпа и търсена стока.

Има много стоки, които са забранени в света, но хората продължават да ги купуват, продават и пренасят, дори с риск да попадната в затвора.

Вижте 10 от най-търсените забранени луксозни стоки:

Слонова кост

Преди години слоновата кост се ползваше в направата на фигури за шах, клавиши за пиано, топки за билярд и др, докато тази употреба не започна да се асоциира с бързо намаляващата популация на слоновете. Азиатските лъвове станаха защитен вид през 1975 г., а африканските през 1990 г.

Търговията със слонова кост бе забранен и ако днес искате да си купите законно слонова кост, може да го направите само в антикварен магазин.

Черният пазар обаче процъфтява. На 15 ноември тази година бе конфискувана слонова кост за 2.2 млн. долара от кораб в Хонконг, идващ от Южна Африка. В товара бяха открити над 700 парчета слонова кост и 22 рога на носорози.

Кожа от питон

Кожата на питони се употребява от векове в Китай за направата на традиционен техен музикален инструмент - ерху.

Откакто питоните станаха защитен вид, Китай стриктно следи търговията с кожа. Инструментите вече могат да се произвеждат само от питони, които са отглеждани във ферми специално с тази цел.

В Калифорния змийската кожа е забранена от 1970 година. Въпреки това, актрисата Рийз Уидърспуун бе забелязана с чанта от кожа на питон на стойност 3 820 долара. Тя престана да я носи след като от PETA остро я критикуваха.

Casu Marzu

Това е вид сирене, местен деликатес в Сардиния. Името се превежда като „гнило сирене“ и то в действителност е такова. Прави се като се оставя сирене Pecorino навън, докато не само ферментира, но и се зарази с ларви на мухи. То може да стресне непосветените, тъй като ларвите могат да скачат няколко сантиметра нагоре, когато ги раздразнят.

Сиренето бе забранено в Европа заради опасност за здравето – да се яде сиренето с живи ларви може да доведе до зараза с паразити. Да се яде сиренето след като ларвите са загинали също е вредно, защото то вече е толкова ферментирало, че може да е е токсично.

Луксозни душове

Тези душове съществуваха в САЩ до 1992 година, когато бяха забранени със закон с цел ограничаване на разхищаването на вода.

През 2010 г. законът в САЩ постанови лимит от 9.2 литра/минута за всякакъв тип душове.

На снимката виждате душ Raindance Imperial 600 AIR. Той струва 5 000 долара и хаби 44.4 литра вода на минута!

През май 2010 година Министерството на енергетиката в САЩ глоби 4 производителя на подобни душове с 200 000 долара за неспазване на закона.

Кубински пури

През февруари 1962 г. президентът Кенеди наложи ембарго на търговията с Куба. От тогава насам любимите пури на американците са кубинските.

Пиер Селинджър, който по онова време бил прес секретар на Белия дом казва, че президентът му наредил да поръча 1000 кубински пури в деня преди да наложи ембаргото.

50 години по-късно ембаргото все още важи, а кубинското производство на пури не е загинало, дори напротив. През 2010 г. продажбите им са се увеличили с 2%, благодарение на засилено търсене в Китай.

Хайвер от белуга

Хайверът от белуга е един от най-скъпите в света. Дори и да имате пари обаче, е трудно да си намерите такъв. Не се продава онлайн и един от малкото легални начини да си го осигурите е като посетите лично Caviar House & Prunier във Великобритания.

Кожа на оцелот

Оцелотът е диво животно от семейство котки, което живее в Мексико. Централна и Южна Америка. Среща се рядко в Тексас и Аризона. Прилича на леопард, а кожата му е много търсена. От 1972 година е обявено за защитено животно.

Въпреки това, има черен пазар, от където може да си закупите дрехи от такава кожа. Те са с цена около 50 000 долара, но внимавайте, защото глобата за търговия с кожи на защитени животни е около 100 000 долара.

Foie Gras

Прави се от черния дроб на патица, която е била угоявана по специален начин. На животното се дава царевица насила през тръба. Това прави черния му дроб много голям и според французите много вкусен.

Заради насилственото угояване на патицата, тази практика е забранена в много европейски държави, както и някои части на САЩ. Малка опаковка (130 грама) струва 39.50 долара.

Градинска овесарка

Това е малка птица, голяма колкото човешки палец. Среща се в Европа, Западна Азия и Африка. От 2007 г. се третира като защитен вид във Франция.

Известно е, че през 1995 година Франсоа Митеран е поискал да му се сготви такава птица за последното му ястие.

Възмутителен обаче е начинът, по който се приготвя птицата – хранят я насила с овес и просо, след това я поливат със специален сос и я пекат жива. Птицата се яде цяла. Според френския обичай, този, който я яде, покрива главата си с кърпа – според едни това се прави, за да се наслади той максимално на аромата й, а според други, за да „не го види Господ“.

Хагис

Това е традиционно шотландско ястие. Увековечено е от поета Робърт Бърнс през 1787 година. Какво съдържа? Освен лук и овес, в него има още сърце, черен и бял дроб на овца. Сместа се пълни в стомаха на животното и се остава да престои няколко часа.

Според шотландците е много вкусно. Те обаче могат да си го ядат само там. Незаконно е да се изнася, тъй като белия дроб на овца не може да се внася в много държави, в това число САЩ.

Станете фен на Profit.bg във Facebook