Ботулиновият токсин, който днес е собственост на американската лаборатория Allergan, се използва в стотици процедури. Той щеше да направи откривателя си милиардер, ако последният не го бе продал...

Горчив хап за Алън Скот- офталмолог, открил ботокса. В интервю за Times of India, той признава, че искрено съжалява за продадените права на ботулиновия токсин на американската лаборатория Allergan през 1991 г. за 4.5 млн. долара.

Ботоксът днес влиза в състава на над 100 процедури извън естетичната хирургия“, казва Скот.“Ако още притежавах патента, той щеше да ми носи над 1 млрд. долара годишно“.

Успехът на Botox наистина не може да се отрече. Годишните му продажби надминават 1 млрд. долара и кризата по никакъв начин не ги засегна. През октомври президентът на лабораторията Allergan Дейвид Пийът заяви, че е „приятно изненадан“ от неотслабващия интерес, въпреки трудните икономически условия:

Нашите продукти регистрират двуцифрен ръст на някои пазари, което ме кара да мисля, че в тези общества външният вид няма цена“, заяви той пред Financial Times. Все пак ръстът на продажбите на Botox се понижиха леко в САЩ през 2011 г.

Ако знаех, никога нямаше да го продам“, признава Алън Скот.

Той е офталмолог в Сан Франциско. През 70-те години на миналия век заедно с един микробиолог, разработва препарат за лечение на очни спазми и страбизъм. През 1989 г. медикаментът получава разрешение за продажба от Американската агенция по медикаменти под името „Oculinum“. Две години по-късно създателят му продава патента на лабораторията, която сменя името на Botox.

През 2002 г. предназначението на ботулиновата киселина е променено от фармацевтичен на търговски продукт и тя получава правото да се използва за козметични процедури с временен ефект. „Когато я разработвах, знаех, че тя може да направи чудеса за неврологичните проблеми. Но нямах никаква представа за козметичната й ефективност“, признава Скот.

Днес козметични процедури с ботокс се правят в 80 страни. Той намира приложение и в медикаменти срещу хронична мигрена, неврологични заболявания и прекомерно изпотяване.

През 2010 г. Allergan се съгласи да плати 600 млн. долара, за да сложи край на разследване на властите на условията, при които ботоксът е получил разрешение за продажба. Лабораторията призна, че е използвала този ход, след като препаратът не е получил одобрението на Агенцията за медикаменти.