Прогнозата на японската централна банка за инфлация от 1% за тази година доведе до поевтиняване на йената, нещо, което рекордните интервенции на финансовата институция не успяха да постигнат.

Йената се насочва към най-голямото поевтиняване спрямо долара и останалите основни валути от две години насам.

Японските пари достигнаха около деветмесечен минимум спрямо щатските след новия таргет за годишна инфлация, при нива от около 81.50 йени за долар.

Впоследствие доларът върна част от спечеленото и се търгува за около 81 йени рано тази сутрин.

Промяната в инфлационния таргет на банката идва след около десетилетие на борба с дефлацията в страната.

Валутните трейдъри плащат рекордна премия за правото да притежават опции за покупка на долари срещу йени след шест и след дванадесет месеца.

Бичите залози за японската валута са се понижили със 70% от края на миналия месец

Правителството на страната имаше нужда спешно от поевтиняване на йената спрямо долара, която се търгуваше дълго и близо до рекордно високите си нива.

Това задушаваше японските производители и заплашваше страната от продължаване на тенденцията за отрицателно търговско салдо, каквото бе регистрирано през изминалата година.

„Японската централна банка промени позицията си много агресивно“, коментира Мансор Мохи-удин, валутен стратег в UBS AG в Сингапур, цитиран от финансовото издание Bloonberg.

От UBS занижиха прогнозата си за йената в края на годината до 85 йени за долар, в сравнение с предходните й очаквания за 80 йени за долар.