Петролното ембарго, което международната общност прие спрямо Иран, имаше последствия не само върху цената на петрола. Сблъсквайки се трудностите, наложени от международната общност, иранските ръководители бяха принудени да вземат действия, за да бъдат сигурни, че ще получат заплащане за доставяния петрол.

Тъй като доларът представлява определен проблем, Иран приема и плащания в злато и валути като например индийската рупия.

Този факт показва, че златото възвръща лека-полека статута си на валута в световен мащаб. Още от миналата есен Швейцария разреши купуването на акции със злато. Навсякъде по света златото може да бъде обменено и предлага стабилност, която традиционните валути не могат да предоставят, пише АФП.

В крайна сметка от това страда доларът, смятат за последна инстанция сред валутите. Освен това иранските обеми са значителни, доколкото износът на петрол от страната през 2011 г. възлизаха на над 100 млрд. долара.

Това кара някои експерти да препоръчват златото като добър инструмент за диверсифициране на инвестициите в средносрочен план.