Когато става въпрос за плащане на данъци има две категории хора. В едната попадат тези, които попълват и подават данъчните си декларации прилежно и навреме, както и хората, които изчакват до последния момент, пише CNBC.

В другата категория са хората, които по една или друга причина не декларират всичките си доходи. Понякога става въпрос за елементарна грешка. Друг път е по вина на счетоводителя. А в някои случаи това е целенасочен и смел опит да се избегне плащането на дължимото.

Обикновено човек би си помислил, че звездите не би трябвало да попадат в нито една от тези категории. В крайна сметка те не разполагат ли с достатъчно пари, за да си наемат уважаван счетоводител, който да им спестява проблеми с данъчните?

Оказва се, че не винаги е така. Някои звезди не само са имали спорове с данъчните служби, но са лежали в затвора и са плащали огромни глоби за нарушаването на закона.

Вижте кои звезди са имали проблеми с данъчните:

Уесли Снайпс

През 90-те години Уесли Снайпс беше популярен актьор благородие на филми като “Белите не могат да скачат” и трилогията “Блейд”. Много хора обаче не знаят, че когато не се е занимавал с избиването на вампири, Снайпс е подхлъзвал Чичо Сам. Актьорът не е подавал данъчна декларация в периода 1999-2006 г., а според властите в този период той не е декларирал доходи в размер на 38 млн. долара.

Въпреки доводите на Снайпс, на 1 февруари 2008 г. той беше осъден по три обвинения за това, че не е подавал данъчна декларация.

Ричард Хач

През 2000 г. мъж на име Ричард Хач, който до преди това се е занимавал с корпоративни тренинги, печели ново състезание по CBS, наречено “Survivor.” Той си тръгва с награда от над 1 млн. долара. През септември 2005 г. обаче съд в Провидънс, Роуд Айланд го осъжда за това, че е пропуснал да спомене спечелените от шоуто пари в данъчната си декларация.

Хач също така пропуска да спомене за доходите си от наеми и колата, която печели от състезанието. През 2006 г. е признат за виновен по обвинения в укриване на данъци и е осъден на 51 месеца затвор.

Леона Хелмсли

Леона Хелмсли и нейният съпруг Хари са имотни магнати от Ню Йорк, чиято хотелска империя включва Helmsley Palace на Мадисън Авеню в Манхатън. През 1983 г. те реновират имението си в Кънектикът. Пет години по-късно обаче срещу тях са повдигнати обвинения за това, че са укрили 4 млн. долара данъци като незаконно за записали работата по къщата като бизнес разход на хотелите им.

Ключов свидетел по делото е тяхната бивша икономка Елизабет Баум. Тя е свидетелствала, че пред нея Хелмсли е заявила “Ние не плащаме данъци. Само малките хора плащат данъци.” В крайна сметка Хелмсли е осъдена за укриването на 1.2 млн. долара данъци. И тя и съпругът й вече не са сред живите.

Хайди Флайс

Хайди Флайс, която често е наричана “Холивудската мадам,” е имала мрежа от от високоплатени проститутки в началото на 90-те години. Въпреки че тя никога не е споменавала имена, нейната дейност е привличала клиенти, които са били известни и заможни. Тя обаче става жертва на хора от същия бизнес, които започват да завиждат на огромния й успех.

Според нея същите тези конкуренти я издават на полицията в Лосн Анджелис, която започва да подслушва телефона й. В крайна сметка тя е арестувана през юни 1993 г. и е осъдена за укриване на данъци.

Пийт Роуз

Бейзболната легенда Пийт Роуз прави име с отбора на Синсинати Редс като играч, а по-късно и като треньор. Въпреки множеството му успехи на терена, той трябваше да се примири, че няма да бъде избран в Залата на славата на бейзбола, когато беше хванат, че е залагал на мачове, включително и на такива, в които е играл неговият отбор. През 1990 Роуз бе осъден на пет месеца затвор и 50 000 долара глоба за укриване на данъци.

Той не декларирал над 350 000 долара доходи от подписване на автографи, продажба на спортни сувенири и хазарт.

Куаме Килпатрик

Куаме Килпатрик е най-младият кмет на Детройт избиран някога. Той полага клетва през 2001 г. на 31 години. Въпреки това, огромно постижение, мандатът на Килпатрик се запомни с многото скандали и обвинения в корупция и той подаде оставка след като се призна за виновен по обвинения в лъжесвидетелстване и възпрепятстване на правосъдието.

Проблемите му обаче не спират дотук. Той създава благотворителна организация, която е освободена от данъци, но властите го обвиняват, че Килпатрик я използва, за да плаща за свои лични разходи, политически консултации и оборудване срещу следене и подслушване. През юни 2010 г. срещу Килпатрик бяха повдигнати множество обвинения, между които и за подаване на невярна данъчна декларация. Бившият кмет отказва да се признае за виновен и делото му започва през септември 2012 г.

Уили Нелсън

Легендата на кънтри музиката Уили Нелсън дава ново определение на фразата „да пееш за вечерята си“, когато издава албума “Записите на данъчните: Кой ще купи спомените ми ?” през 1992 г. Певецът има множество хитове преди това, между които класиките от 70-те години “Red Headed Stranger” и “Stardust,” но този албум е натоварен с много повече съдържание от тях.

През 1990 г. щатските данъчни власти заставят Нелсън да плати 32 млн. долара данъци, които не е плащал и той записва албума от 1992 г., за да събере средствата. Трубадурът с прошарена коса от Тексас твърди, че не е плащал данъци, защото PriceWaterhouse, които се занимавали с неговото счетоводство, са насочвали парите му към различни данъчни убежища със съмнителна законност. Певецът се разплаща с данъчните през 1993 г.

Дарил Строубъри

През по-голямата част от бейзболната си кариера Дарил Строубъри играе за Ню Йорк Метс. След като печели наградата за новобранец на годината през 1983 г., той продължава да жъне успехи на терена през цялата си кариера, но е преследван от правни, здравословни и лични проблеми, които на моменти засенчват професионалните им постижения.

Един от тези проблеми са повдигнатите срещу него обвинения за укриване на данъци през 1995 г. Той се признава за виновен и в крайна сметка 430 000 просрочени данъци, лихва и глоби.

Никълъс Кейдж

Повечето филми на Никълъс Кейдж се радват на голям зрителски интерес още от 80-те години. Един от хитовете му е “Да напуснеш Лас Вегас,” от 1995 г., за ролята си в който той получава Оскар. През 2009 г. Кейдж се оказва, че има да плаща над 6 млн. долара просрочени данъци, лихви и глоби и получава отделна сметка и за неплащани имотни данъци.

През януари 2010 г. Кейдж обяви че ще плати на данъчните смайваща сума, за да покрие всичките си задължения. "През моята кариера съм платил най-малко 70 млн. долара данъци. За съжаление, заради поради правни проблеми, дължа други близо 14 млн. долара," казва Кейдж пред списание People.

Джо Франсис

За милиони мъже в САЩ Джо Франсис е герой. Той е основател на Mantra Films, която е по-известна като продуцентската компания зад поредицата филми “Girls Gone Wild”, които представляват компилация от аматьорско видео на колежанки в различна степен на разсъблеченост. Това определено не е най-гениалната идея в историята, но все пак е достатъчна за да носи по 40 млн. долара продажби годишно.

През 2007 г. на Франсис са повдигнати обвинения за укриване на данъци. Според обвиненията той отчита 20 млн. долара като бизнес разходи, докато всъщност е използвал парите за да си построи нова къща в Мексико. Франсис се признава за виновен през 2009 г.