В случай, че сте забравили, то парите не могат да купят всичко. Не става въпрос за здраве, щастие и любов, но и за големи инвестиции, които биха могли да доведат до тотален провал, пише Investopedia.com.

Ето и някои от най-неуспешните бизнес-начинания, които богати и известни хора са правили.

Купуването на изпаднала в затруднение банка

Принцът на Саудитска Арабия Алуалид бин Талал е добър пример. През 2008 година той реши да увеличи дела си в щатската инвестиционна банка Citigroup до 5%, уверен, че това ще спаси финансовата институция.

Финансови съветници от цял свят биха му казали, че е загубена кауза да наливаш пари в потъващ кораб. И въпреки това той осъществи своята инвестиция. Всички станахме свидетели какво се случи след това.

Разбира се понякога е добро решение, ако знаеш къде точно е пробойната, да се опиташ да я запушиш, но това важи за случаи, в които тя не е прекалено голяма.

Принцът стана свидетел на понижението в акциите на банката, които продължиха и продължиха да поевтиняват, отнасяйки със себе си огромна част от направената от него инвестиция.

Лошо структурирани казина

Дори Доналд Тръмп, който се отличава с редица успешни инвестиции, не е имунизиран от загуби в огромни по размер инвестиции. Казината, в които Тръмп държи 28%, обявиха банкрут през 2009-та година. Тръмп успя да продаде дела си и да си върне 2.2 млн. долара, но разрушената му репутация ще си остане факт.

Глупави инвестиции в имоти от звезди

Звездите често имат навика да правят лоши инвестиции. Най-често те са свързани с купуването на имоти на нереално завишени цени. Един типичен примере Никълъс Кейдж, който въпреки факта, че е сред най-високоплатените актьори в Холивуд, се опари. На него му се наложи да продаде четири от своите имоти, за които не е успял да плати данъците в размер на 6 млн. долара. Причината не е толкова липсата на налични средства, колкото лошото решение да инвестира десетки милиони долари в скъпи имения точно в бума на пазара на имоти в САЩ и преди началото на кризата.

Кафенета за супермодели

Големи суми за инвестиране и изключително добре изглеждащи звезди всъщност са лоша комбинация. Присъствието на звезди като Наоми Кембъл, Клаудия Шифър и Ел Макферсън не бяха достатъчни да спасят компания със зле издържан бизнес план.

Техният първоначален план за верига от модни кафенета претърпя крах, три години след началото на начинанието.

Звездни ресторанти

Подобна съдба сполетя и ресторантьорското начинание Planet Hollywood. Тримата известни инвеститори - Арнолд Шварцнегер, Брус Уилис и Силвестър Сталон вложиха усилия, имидж и средства, но това не бе достатъчно. Стойността на акциите на компанията се понижиха от 32 долара до около 1 долар, малко след което тя обяви банкрут.

Музикалните звезди също губят

Макар че много от тях изкарват огромни печалби, често се случва да реализират и огромни загуби. Така например Jay-Z регистрира загуба от 50 млн. долара от инвестиции в два хотела в Манхатън, а Боно е загубил около 140 млн. от състоянието си от инвестиции в технологичния гигант Palm. Inc., пряк конкурент на Apple.