Японските власти имат амбицията да възстановят енергийната си независимост след затварянето на ядрените централи с възобновяеми източници.

Консорциум от няколко японски компании обяви намерението си да започне от юли изграждането на най-голямата централа за слънчева енергия в страната. Проектът за централата ще обхваща площ от 1.27 млн. квадратни метра или еквивалента на 27 бейзболни игрища и ще струва 25 млрд. йени (235 млн. евро). Новата слънчева централа се очаква да произвежда до 70 мегавата електроенергия, с които да бъдат захранени близо 22 000 домакинства, съобщава бТВ.

Компанията Kyocera ще достави фотоволтаичното оборудване за стоежа на централата в префектура Кагошима, в югозападната част на Япония. Другите партньори по проекта за компанията за тежка индустрия IHI и банката Mizuho.

След инцидента с атомната централа „Фукушима” миналата година, японските власти взеха решение да закрият 53 от 54-те си ядрени централи, които осигуряваха близо 30 % от нуждите на Япония. Липсите досега бяха покривани чрез икономии от страна на компаниите и частните лица, както и чрез увеличена експлоатация на термичните централи.

Властите и населението отправят постоянни призиви към компаниите да си преориентират към възобновяеми и по-чисти енергийни източници.