До участие в търговете и конкурсите за наем или аренда на имоти от държавния поземлен фонд няма да допускат свързани лица, които обработват повече от 10 000 дка земеделска земя.

Това предвижда проектът за промени в правилника за прилагане на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, публикуван вчера на страницата на Министерския съвет.

Предложените промени ще бъдат обсъждани до 21 май. Целта е да се ограничи достъпът на големите арендатори до държавни ниви и да се улеснят по-малките земеделски производители, уточниха от аграрното ведомство, цитирани от в. Монитор.

Проектът регламентира също така процедурата за предоставяне без търг и конкурс на държавни земи, върху които има напоителни съоръжения или са засадени трайни насаждения.

Държавните ниви са 2.243 млн. дка сочи справка на Министерството на земеделието и храните.

За всяка стопанска година със заповед на земеделския министър се открива тръжна процедура за площи от държавния поземлен фонд, които се отдават за отглеждане на едногодишни полски култури в срок до 10 години.

От последната министерска заповед става ясно, че през тази година първоначалните искани суми са между 15 и 30 лева на декар. Най-високи наеми държавата иска в пловдивската община Родопи и в района на гр. Дулово, след това се нареждат Силистра и Каварна. Най-ниски са стойностите в общините от област Кърджали.

Само собственици на напоителните системи ще получават без конкурс земеделските земи върху които има изградени работещи хидромелиоративни съоръжения. За състоянието на напоителните системи се прави протокол, в който се посочва също така кой е собственикът и върху какви площи са изградени.

За стопанската 2011/2012 година са обявени на търг 650 хил. дка държавни ниви, а от тях са арендовани или наети 232 хил. дка. През миналата година за страната е достигната средна цена за едногодишни култури 37.50 лв./дка, за ползване на ливади – от 7 до 36 лв./дка; а за пасища – от 6 до 22 лв./дка. За създаване на овощни градини цената е между 31 и 120 лева на декар.

Към края на март с договори за наем или аренда са предоставени 912 хил. дка, от които 805 хил. дка за жито и други едногодишни полски култури, 30 хил. дка за създаване и отглеждане на овошки, 11 хил. дка за ползване на ливади и 66 хил. дка за пасища и мери.