Най-големите банки в света трябва да наберат капитал в размер на 566 милиарда долара, за да посрещнат новите капиталови изисквания, коментираха от рейтинговата агенция Fitch Ratings днес.

Властите изискват финансовите институции да държат повече средства като резерви, за подсигуряване на бъдещето си от финансови сътресения.

Цифрата представлява повишение на капиталовите наличности с 23% от настоящите такива на водещите банки. Най-вероятно тези повишения ще доведат до намаляване на възвращаемостта от капитала, коментират още от рейтинговата агенция.

Банките, които ще бъдат засегнати, са 29 от водещите финансови институции в света, според агенцията. Сред тях се включват имена като Goldman Sachs, JPMorgan Chase, HSBC и Mizuho Financial Group. Сумарните активи на посочените финансови институции възлизат на около 47 трилиона долара.

Според новите изисквания на Basel III, финансовите институции ще трябва да имат съотношение на капитала от първи ред от около 9.5% до 2019 година, въпреки че регулаторите настояват директивата да влезе в сила за банките възможно най-скоро.

За да посрещнат изискванията в рамките на посочения срок, 29-те банки ще трябва да задържат бъдещите си печалби и най-вероятно да намалят изплащания дивидент.

Те също така най-вероятно ще трябва да намалят експозициите си към рискови активи, каквито са ипотечните облигации и дългови книжа на изпаднали в затруднение европейски страни с понижени рейтинги.

Банките в САЩ и Европа вече работят за посрещане на новите капиталови изисквания и продават неосновни активи. Някои други прибегнаха до повишение на капитала си, чрез продажбата на нови акции на вторичните пазари.

Все още, обаче, има много какво да бъде направено. Така, например, европейските банки притежават над 2.5 трилиона евро от неосновни кредити в балансите си, според данни на PricewaterhouseCoopers.

Изискването към банките да държат повече средства като резерви, вместо да дават тези средства като заеми и да печелят от тях, са друг фактор, който ще повлияе негативно върху бъдещите финансови резултати на финансовите институции.

Новите регулаторни правила се очаква да понижат нивото на възвращаемост на капитала на банките до 9%, от настоящите му нива от около 11%, прогнозират още от Fitch.