Една от забележителностите на Ню Йорк хотел Waldorf-Astoria, в който обичат да отсядат президенти и знаменитости, е приютил 20 хиляди крилати и жужащи гости в президентския си апартамент на покрива.

Не, хотелът не е жертва на атака на пчели: просто пчеларството се налага все повече като елитна мода. Така например бившият кмет на Москва Юрий Лужков обичаше да позира с пчеларска маска около любимите си кошери.

Плановете на хотела са колонията да се разрасне до 300 000 броя, които ще прелитат да Сентръл парк да събират мед, а клиентите на ресторанта на Waldorf-Astoria да имат на разположение 227 кг мед, производство на хотела.

Градското пчеларство стана популярна тенденция в мегаполисите на фона на стремежа към здравословно хранене и по-екологичен начин на живот. Смята се, че това е един от начините на възстановяване на популацията на пчелите, които намаляват застрашително в световен мащаб под влияние на техногенни фактори.

Учените обвиняват за „синдрома на краха на пчелните колонии“ (когато пчелите безпричинно напускат кошерите си) мобилните телефони, климатичните изменения, пестицидите и генномодифицираните зърнени култури.

Waldorf-Astoria не е първият хотел, решил да се занимава с пчеларство. През 2008 г. Fairmont Royal York Hotel в Торонто постави начало на пчеларската тенденция и през миналата година обяви рекорден добив - 363 кг, които отидоха за нуждите на хотела.

В Париж пчелин се появи в централния офис на Louis Vuitton.