Американският гигант в ипотечното кредитиране Fannie Mae е спечелил 2.2 милиарда евро от април до юни, предаде Асошиейтед прес, цитиран от БТА. Това е второто тримесечно увеличение на чистата печалба, откакто държавата пое контрола над компанията през финансовата криза от 2008 година.

Fannie Mae обяви днес, че ще изплати 2.9 милиарда долара на американското министерство на финансите, което е вторият пореден тримесечен дивидент. Компанията свързва нарастването на печалбата с подобряването на цените на жилищата и по-малкото просрочени ипотеки. Чистата печалба, подлежаща на разпределяне между обикновените акционери, възлиза на 37 цента на акция за второто тримесечие спрямо нетна загуба от 90 цента на акция или 5.3 милиарда долара за същия период на миналата година.

Контролът над Fannie Mae и по-малката й посестрима компания Freddie Mac бе поет от държавата, след като мащабни загуби по рискови ипотеки ги изправиха на ръба на фалита. Досега Fannie Mae е получила около 116 милиарда долара от финансовото министерство - най-скъпото спасяване на отделна компания. До момента компанията е върнала 26 милиарда долара.

Вчера Freddie Mac отчете чиста печалба от 1.2 милиарда долара или 37 цента на акция за второто тримесечие и не поиска допълнителна федерална помощ за периода. Година по-рано бе на чиста загуба от 3.76 милиарда долара или 1.16 долара на акция. Резултатите на двете компании, които притежават или гарантират около половината от всички ипотеки в САЩ, са поредното доказателство за бавно подобряване на жилищния пазар пет години след спукването на балона в сектора на недвижимите имоти, отбелязва АП.