Цената на бензина у нас е при ниво от 1.409 евро към настоящия момент, според данни на енергийния сайт energy.eu.

Последната прогноза на специалистите от щатската инвестиционна банка Goldman Sachs е за поскъпване на петрола с 19% на международните пазари до ниво от 115 долара за барел до края на годината.

Ако погледнем реакцията в цената на бензина при поскъпването на петрола през последните месеци, то откриваме, че цената на горивото е нараствала с повече от средното повишение.

На какво се дължи това? Добавъчната стойност на петролния сектор в цената на литър бензин се повишава с поскъпването на петрола.

Това до голяма степен е в противовес с практиката при подобни шокови повишения в цените на суровините да се свива маржина на печалбата на съответния сектор.

Нещо повече, тежестта, която трябва да поемат потребителите, добавяна от индустрията, е дори по-голяма.

Практиката да не се обявяват продажните цени на горивата от Лукойл определено само ще съдейства секторът да не понижава маржина си на печалба при потенциалното поскъпване на суровината на международните пазари.

Казано по друг начин, ако цената на петрола се повиши с 19% на международните пазари до края на годината и при запазване на относителните тегла на митата и акцизите, ДДС-то и маржина на печалба на сектора, то можем да очакваме бензинът да поскъпне с 19% по родните бензиностанции.

Колко прави това? Около 1.68 евро за литър бензин, или 3.28 лева за литър. Дори и държавата и петролната индустрия „щедро“ да намалят част от своите налози върху суровината, при сбъдване на негативния сценарий на Goldman спокойно можем да очакваме цена на бензина около 3.20 лева за литър.

По-лошото при достигането на такива нива на търговия обаче, ще е не шокът от тях (тъй като ще се обяснява колко по-евтин е бензинът у нас в сравнение с останалите страни от ЕС и че се дължи на поскъпването на петрола), а постепенното свикване с тези нива. Отново практиката сочи, че в последствие когато цените на петрола тръгнат отново надолу на международните пазари, цената на бензина не ги следва с подобни темпове. Тоест налице ще са много добри предпоставки за ръст в печалбата на сектора и спекулиране с тази масова за потребителите стока.