News Corp е намалила тазгодишните бонуси на четирима от своите ръководители, между които и Рупърт Мърдок и неговия син Джеймс, след скандала с подслушванията на телефони във вече несъществуващият таблоид The News of the World.

Комисията по определяне на финансовите възнгаграждения на News Corp съобщава в уведомление до щатската Комисия по ценни книжа и борси, че за финансовата 2012 г. е решила да изплати само половината от бонусите на четиримата най-високопоставени хора в компанията.

Комисията е взела предвид последствията от скандала, които досега включват съдебни дела, закриването на The News of the World и оттеглянето на предложението за придобиване на BSkyB.

В резултат на това 81-годишният председател и главен изпълнителен директор Рупърт Мърдок е заработил бонус от 10.4 млн. долара за финансовата 2012 г., която е приключила на 30 юни.

Бонусът на сина на Мърдок, Джеймс, който е заместник главен изпълнителен директор, е бил в размер на 5млн. долара. Заради скандала Джеймс е отказал да получи и бонуса си в размер на 6 млн. долара за финансовата 2011 г.

Общото финансово възнаграждение на Рупърт Мърдок за финансовата година е малко над 30 млн. долара, в сравнение с 33.3 млн. долара през 2011 г. Синът му Джеймс е получил 16.8 млн. долара, в сравнение с 11.9 млн. долара година по-рано.