Пазарът на луксозни имоти в България през последните две години се характеризира със стабилност и липса на голяма динамика, както при предлагането, така и при сделките, коментира в специално интервю за Profit.TV Никола Стоянов, управляващ директор на Лукс Имоти.

Нивата на сделките може да се каже, че са едни и същи през тази и миналата година. Определено смятам, че пазарът е достигнал едно равновесно положение и играчите на него са узрели за новите условия, в които се намира България и Европа.

Мисленето на българския купувач на луксозни имоти се развива в положителна посока в последните години. Вече можем да кажем, че има 7-8 години, в които този сегмент се развива. В началото купувачите не бяха добре ориентирани в истинските стойности и качества на един луксозен имот.

През последните две години обаче купувачите са добре запознати с тенденциите на пазара, с характеристиките, които един луксозен имот трябва да притежава, с потенциала тази инвестиция да расте и носи приход. Така че в това отношение смятам, че сме достигнали едно добро ниво, заяви Стоянов.

При настъпилите промени в банковия пазар и рекордното ниво на депозитите, наблюдаваме, че нивата на лихвените проценти у нас продължават да падат и тази година достигнаха нивата отпреди кризата. Съответно депозитите не носят тази висока доходност от първите две години от началото на кризата.

При нас се наблюдава засилен интерес през последните месеци за придобиване на имоти и отдаването им под наем. Доходността от тези имоти е добра, на фона на цялата конюнктура в страната ни, и смятам, че е една отлична алтернатива на постоянно спадащата доходност от депозитите. При все това на пазара на луксозни имоти има една добра стабилност при наемите през последните години.

Данъкът лихва ще засегне спестителите с по-високи финансови възможности. Малките спестители едва ли ще го усетят толкова силно. Хора с по-големи спестявания обаче ще са сериозно засегнати. Една алтернатива на тези спестители, най-ниско рискова мога да кажа, е именно инвестицията в недвижим имот, в добра локация, в голям град в България. Ниските лихви по ипотечните кредити ще увеличат покупките на този висок клас имоти у нас, прогнозира управляващият директор на Лукс Имоти.

Последните години се развиваме силно в посока продажба и наеми на чужди клиенти. Особено в посока към руския пазар. Мога да спомена една по-интересна сделка. Наш клиент от руската федерация сключи договор с дъщерната ни структура за бутиково строителство за проектиране и строителство на елитно имение в близост до голяма курорт.

Първите месеци се опитахме да намерим нещо готово, но за съжаление, такъв елитен имот от такъв мащаб не успяхме да намерим. Заради това нашият клиент реши, че за него ще е по-удачно и дори финансово по-изгодно да възложи поръчката на наша дъщерна фирма, която да построи искания имот по абсолютно точно неговите изисквания, съобщи Стоянов.

Българските купувачи в най-голяма степен се ориентират към София и Варна. Определен интерес се наблюдава в Бургас и Пловдив от местни клиенти.

Оформянето на „квартал на богатите“, за съжаление, не успя да се случи така, както трябва към днешна дата. Определено има такива локации, но те все още страдат от липсата на достатъчно добра инфраструктура, пътища и среда на живот. Кварталите са ясни – в близост до природни красоти, чист въздух, спокойствие, липса на трафик. В София това са Бояна, Драгалевци, Симеоново, части от Банкя.

За чуждестранните клиенти топ дестинациите са черноморските градове и някои курорти, които не са престроени. Засилен интерес от страна на руските купувачи е налице в малките градове и курорти около Варна. Напоследък интерес има и в курортите около Бургас, като Поморие се оформя като голям притегателен център за руски клиенти. Също така малкото градче Черноморец, което е близо до Бургас.

За този тип клиенти важна е близостта до големия градски център с всички удобства за пазаруване, медицински услуги, развлечения и др., посочи още Стоянов