След силното си повишение през септември, наемите на недвижимите имоти (с изключение на двустайните) отбелязаха значителен спад.

За последния месец наемите на едностайните жилища са се понижили в София с цели 3.9% до средно 3.65 евро за кв. м, на фона на ръста им с 3.5% месец по-рано и средни нива от 3.8 евро за кв. м.

При тристайните жилища средните нива на наеми се понижават с 2.9% до 3.03 евро за кв. м, на фона на 3.12 евро месец по-рано.

Единствено при двустайните жилища се наблюдава леко повишение в наемните нива с минимален ръст от 0.8% до средно 3.31 евро за кв. м. Повишението им става реалност на фона на спада в наемите при този род имоти с 3.8% месец по-рано.

По отношение на офертните цени на имотите (съгласно офертите продава в един от водещите сайтове за недвижими имоти), тенденциите са разнопосочни.

С 1.6% поскъпват нивата на едностайните жилища до 692.6 евро за кв. м.

След като в средата на миналия месец офертните цени на двустайните жилища се върнаха за момента под психологическата граница от 700 евро за квадратен метър, те отново са над тази граница в началото на месеца.

В крайна сметка за последните тридесет дни те са се понижили едва с 0.4% и са при нива от 707 евро. Това ги прави отново най-скъпия тип имоти.

Спад от 0.8% регистрират цените на тристайните жилища до 700 евро за кв. м, като най-вероятно и тук е възможно цените да се понижат под ключовата граница.

Кварталите, където едностайните се предлагат за по над 1000 евро за кв. м., са три, на фона на четири преди месец. За сравнение само преди четири месеца липсваха подобни офертни цени над психологическото ниво.

Най-високите в абсолютна стойност цени откриваме при тристайните в кв. Иван Вазов при средни нива от 1 210 евро за кв. м., при 1 260 евро за кв. м. в същия квартал преди месец.

Най-ниските цени в абсолютна стойност за квадратен метър сред трите типа имоти откриваме при тристайните в Надежда 5 при ниво от едва 380 евро за кв. м.

По отношение на наемите, най-високият наем за кв. м, разбира се, е при едностайните в Бояна при ниво от 9.85 евро за кв. м.

Най-ниският наем в абсолютна стойност за квадратен метър е при тристайните в Люлин 2 – при ниво от само 1.74 евро за квадратен метър.