Забравете за всички полицейски коли, които сте виждали по филмите. Дизайнерите на пет от водещите производители на автомобили (BMW, Mercedes, General Motors, Honda и Subaru) скриха топката и на най-развинтените холивудски фантазьори, пише Билд.де.

Тазгодишното традиционно предизвикателство за дизайн в рамките на ежегодното автомобилно изложение LA Auto Show е на тема "Как биха изглеждали най-модерните полицейски коли през 2025 г."

Те не само трябва да изглеждат грандиозно, но и да бъдат изключително бързи, пъргави, да изразходват малко енергия, да могат да се рециклират и, разбира се, да отговарят на най-новите технологични тенденции.

Концепцията победител ще бъде обявена в началото на автомобилното изложение в Лос Анджелис на 29 ноември, а ето и претендентите.

Honda Advanced Design – Honda DRONE SQUAD

Дизайнът на хонда ще бъде с два типа системи за управление и задвижване - едната ще бъде конвенционално превозно средство (управляемо), а другата - на автопилот (самоуправляващо се). Според тях дизайнът ще може да се променя в зависимост от приложението.

В превозното средство ще могат да се настанят до десет души. Има и два мотоциклета, в готовност и чакащи да бъдат използвани.

BMW Designworks USA – BMW E-Patrol

Моделът BMW E-patrol също разчита на безпилотни технологии.

Превозното средство е оборудвано с три типа задвижване. То ще може да лети, а при другите две ще може да се използва на земята - на колела.

Данните на следеното превозното средство се прожектирани върху предното стъкло.

General Motors – Volt



И идеята на General Motors e за модификация на електрическия им модел Volt. Тя се състои от общо три превозни средства за различни цели – Engage, Squad и Observe.

Сред тях също е и това средство за летене на ниски височини. С него престъпниците ще може да бъдат наблюдавани отгоре.

Subaru

Subaru също смята, че полицейският автомобил трябва хем да може да лети, хем да бъде шофиран по пътищата. Дори не е нужно винаги да има шофьор или пилот в автомобила.

Тънките колела са едновременно и ротори. И както сами можете да се досетите, превозното средство е особено щадящо околната среда.

Mercedes

Моделът на Мерцедес се захранва от горивни клетки по традиционния подход на Mercedes-Benz R+D (посредством Ener-G Force).

Трафикът ще може да се контролира и наблюдава електронно от превозното средство, което е взаимствало доста от концепцията за новата Mercedes G-класа.

Honda R&D Japan

Същият подход, но различна концепция за контролиране на трафика имат от Honda R&D Japan с модела "Гъсеница".

В случая автономното управление на превозното средство е това, върху което най-много се мисли.