След приватизацията на последните две ЕРП-та пазара се върна към латентната си фаза, коментира специално за Profit.bg Драган Драганов, член на СД на „Реал Финанс“.

Ликвидността е ниска и към настоящия момент това демотивира инвеститори и спекуланти да '''поглеждат'' към него.

Въпреки привидно сънливото си състояние аз съм оптимист, защото пазарът показа, че е ''жив'', и това се видя много добре при приватизацията.

Процесът по възстановяване на пазара няма да е кратък и ще премине през повишаване на ликвидността на БФБ, което всички се надяваме да се случи след приватизация на самия оператор и въвеждане на новата система на ЦД.

До края на годината очаквам оборотите да се повишат поради традиционната активност на институционалните инвеститори.

* Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за покупка или продажба на ценни книжа.

За съжаление политическия риск се повиши силно последните месеци и това оказва негативно влияние върху целия финансов сектор в страната.

Вчера три от индексите на Българска фондова борса регистрираха понижения от по 1 и повече процента. Спадът бе най голям при BGTR30, който се понижи с 1.38% до 249.29 пункта.

SOFIX и BG40 изгубиха 1.27% и 1.00% до 325.91 пункта и 79.51 пункта, респективно. BG40 се понижи с минималните 0.10% до 121.40 пункта.

Понижението на индексите стана реалност на фона на положителното настроение на европейските и азиатските пазари, като водещите европейски индекси добавиха по над 2% към стойностите си. БФБ за пореден път показа тотална липса на връзка със случващото се на международните пазари.