Немската централна банка занижи прогнозата си за ръст на водещата европейска икономика днес и очаква минимален такъв през следващата година. От там също така посочиха рисковете от евентуална рецесия предвид на дълговата криза, вихреща се на Стария континент.

Очакванията са немската икономика да отбележи ръст от 0.4% през следващата година, на фона на предварителните прогнози през юни за повишение от 1.6%.

Понижаването на прогнозите става ден, след като Европейската централна банка занижи прогнозите си за следващата година за еврозоната предвид на очакваното слабо представяне на Германия, Франция и Холандия.

Немската икономика бе ключов двигател на ръста на еврозоната, която в момента е във втората си рецесия от 2009 г. насам. Възможностите й за противопоставяне на влошената европейска макросреда обаче са се понижили значително.

„Предвид на трудната икономическа ситуация в някои страни членки на еврозоната и нарастване на несигурността на целия континент, икономическия ръст ще е по-нисък от очакванията“, коментираха от централната финансова институция, цитирани от Bloomberg.

Еврото се понижи значително след изнасянето на прогнозата. Така единната валута продължи спада си от вчера, когато загуби 0.8% от стойността си или най-много от месец насам.

Единната валута се разменя при нива от 1.2930, след като рано сутринта се разменяше при нива от 1.2960.

Интересен е фактът, че немският основен индекс DAX, който вчера приключи при най-високата си стойност от 2008 г. насам, не регистрира съществено понижение и се търгува близо до нивата си на затваряне от вчера, когато добави близо 1.3% към стойността си.

„Немската централна банка е доста негативна в очакванията си за следващата година“ коментира Алин Шуилинг от ABN Amro. „Това, което виждаме в момента, са все повече доказателства за намиране на дъно от страна на индустриалния сектор“, допълва още специалистът, цитиран от Bloomberg.

Икономистите очакват немската икономика да се свие през четвъртото тримесечие на годината, но да се подобри през първото на следващата година.