Утрешните бизнес лидери и основатели на компании са днешните малки деца, чиито родители са ги отгледали в духа на предприемачеството — умение, което става все по-важно, пише Entrepreneur.com.

Като родители, вие трябва да вдъхновите предприемаческия дух, поощрявайки емоционалните умения, от които ще има нужда вашето дете, като приемането на риска, ефективното разрешаване на проблеми и положителната нагласа към провалите.

Ето няколко съвета от Андреа Вазана за родители как да създадат качествата на един предприемач у децата си, преподавател по детска психология в Нюйоркския университет.

1. Формирайте ефективно разрешаване на проблеми. За да подготвите децата да намират бизнес идеи в ежедневния живот, подобрете уменията им за разрешаване на проблеми, докато са малки. Когато в живота на детето ви се появят проблеми, обмисляйте и обсъждайте заедно евентуалните решения. Помагайте на децата да установят проблема, да помислят за всички възможни решения, да обмислят евентуалните „за“ и „против“ и да изберат най-добрата възможност.

2. Помагайте на децата да се учат от неуспехите си. Като родител, вие влияете върху желанието на детето ви да опитва, да се проваля, да се учи и да опитва отново, което е важно умение за един предприемач. За да правите това, оформяйте критиките като възможност за приемана на знания, като помагате на детето си да практикува съответното умение или дава собствени идеи какво би могло да направи по различен начин следващия път.

3. Позволявайте на децата да вземат решения. Уверените решения на един предприемач се коренят в независимостта му от ранна възраст. Когато децата са малки, можете да им давате да избират спанак или броколи да ядат на вечеря, или пък да им позволявате да избират какво да обличат. "Така ги излагате на усещането от това взимаш решение и им помагате да се чувстват добре за това, че имат възможност да го правят," казва Вазана.

Когато децата са малки ограничавайте избора до няколко възможности. "Децата могат да се объркат от прекалено многото възможности," казва Вазана. Докато растат им давайте по-голяма свобода и им гласувайте доверие да вземат по-важни решения.

4. Насърчавайте усещането за овладяване на умения. Предприемачите поемат огромни рискове, но способността да си спокоен на фона на несигурността не се овладява за един ден. Децата имат нужда от свободата да тестват своите граници и да овладяват най-различни страхове, докато са млади.

Когато детето ви е изправено пред рискова ситуация, първо помогнете, а след това го пренасочете към самостоятелност. "Задачите трябва да са с прогресивна трудност," казва Вазана. "Това дава на детето усещане, че овладява нещата." Подготвяйки ги за успеха, вие им давате възможността да се чувстват уверени когато поемат рискове.

5. Учете ги на конструктивни начини да се борят със статуквото. Децата често биват възпитавани да следват сляпо правилата – навик, който потиска предприемаческия дух. Вместо това учете децата как да предизвикват нормите конструктивно като дават своята обосновка за това. Питайте ги какво мислят, че трябва да се промени и защо? Какво предлагат вместо това?

Трябва да водите с пример. "Начинът, по който родителите разговарят помежду си и с децата си оформя тяхното поведение," казва Вазана. Вашето поведение помага на децата да разберат как да дипломатично да поставят под въпрос нормите и кога просто да следват правилата.