Ръстът на световната икономика се очаква да е „умре“ през следващата година и в такава среда специалистите от HSBC препоръчват на инвеститорите да насочат вниманието си към ценните компании на азиатската борса. Те се очаква да отбележат ръст от до 20% през следващата година според прогнози на банката.

„Все още сме в много ранна фаза на възстановяване“, коментира Хералд ван дер Линде, стратег Фондови борси в HSBC, цитиран от CNBC. “Така че се опитваме да гледаме на пазарите като такива на които се понижават рисковете. От тази гледна точка азиатските акции имат потенциал за повишение между 15 и 20%“, допълва специалистът.

Китайските и южнокорейските акции изглеждат изключително атрактивни, поради ниските си финансови оценки според Линде. Така например шанхайският индекс се търгува при съотношение 10.3 пъти прогнозираните печалби за следващата година, на фона на средното съотношение от 24 за последното десетилетие. Индексът е регистрирал спад от 1.3% през тази година.

Южнокорейският KOSPI е с подобно съотношение от 9.7, в сравнение със средното му за 18 за последните десет години. От началото на годината индикаторът е добавил 8.8% към стойността си.

За сравнение средното съотношение на японския Nikkei 225 е 14.1, като от началото на годината индексът се е повишил със 17.6%.

Ето защо според анализатора и китайският, и корейският пазар имат потенциал да се справят добре през следващата година. Инвеститорите най-вероятно ще насочат своето внимание към акции на компании, които са били извън фокуса на пазара, смята Линде.

Някои анализатори обаче са предпазливи за глобалния ръст през следващата година, като казват, че перспективите най-вероятно няма да са много по-добри от тези през настоящата година. От МВФ занижиха през октомври прогнозите си за ръст на световната икономика до 3.6%, на фона на предходните за 3.9%.

Световната банка пък занижи прогнозата си за ръст на страните от Източна Азия до 7.6% в сравнение с предходните за 8%.