Още една година е на път да си отмине, като по отношение на цените на недвижимите имоти определено можем да я определим като по-добра от предходната, предвид на стабилизирането на пазара и забавянето на темпа на понижение в цените.

Това е положителна тенденция и дава повод за оптимизъм, предвид на спада с около 12-14% в цените година по-рано.

А ето и какво се случи при офертните цени на едностайните, двустайните и тристайните имоти и наемите им в столицата през последните дванадесет месеца.

След като приключиха изминалата година при нива от 719 евро средно за квадратен метър, едностайните жилища бяха подложени на най-голям натиск през годината. Те се понижиха през първото полугодие до най-ниски стойности от 685 евро, като почти през всички месеци бяха при нива под 700 евро.

В крайна сметка съумяха да отбележат известно повишение през последните три месеца на настоящата година и приключиха при нива малко над 700 евро и понижение за годината от едва 2.4%. Благодарение на ръста им през месеците от септември насам, този тип имоти съумяха да не са най-поевтиняващият тип.

Противно на тенденцията от времето на бума на имотите, когато поскъпваха с най-много, двустайните жилища регистрираха най-голямо понижение в цената си през тази година, поради относително по-слабото им търсене (интересът на купувачите бе насочен основно към тристайните такива).

След като приключиха изминалата година при офертни цени от 728 евро за кв. м., двустайните имоти в София са със средни цени (въз основа на данните на един от водещите сайтове за недвижими имоти) от 703 евро за кв. м., или понижение за годината в размер на 3.4%.

Най-малка загуба за последните 12 месеца са се отчели тристайните имоти в София. За посочения период те са загубили едва 2% от стойността си от 730 на 715 евро за кв. м. Силният интерес на купувачите към по-големи имоти доведе до това цената им да е най-стабилна през годината.

Нивата на наемите на тристайните апартаменти са били и тези, които са се запазили най-стабилни за последната една година. Те са точно на нивото си отпреди 12 месеца при 3 евро за кв. м. За сравнение наемните нива на едностайните са се понижили от 3.64 евро на 3.48 евро, или понижение от 4.5%.

Наемите на двустайните са се понижили с 3.4% до 3.20 евро за кв. м. в момента, на фона на 3.31 евро в началото на годината.