Гражданите на ЕС губят по 1.5 млрд. евро всяка година заради престъпници, които източват парите им от дебитни и кредитни карти, писа "И Ю Обзървър". Нов доклад на Европол показва, че кражбите се извършват най-често в САЩ.

"Повечето от незаконните картови транзакции, свързани с ЕС, са извършвани извън пределите на съюза, основно в САЩ", се казва в доклада на Европол. Мерките за сигурност на картите, като чипове и пин кодове, лесно били заобикаляни зад океана.

Престъпниците се възползвали от слабостите в Америка, тъй като базираните там банкомати не съответстват напълно на глобалните стандарти за сигурност, базирани на чип технологиите, съобщава вестник "Стандарт".

"Заради този факт и липсата на специални споразумения за възстановяване на загубите от по-слабо защитените терминали повечето от тези загуби са за сметка на притежателите на карти от ЕС", обясняват от Европол.

Агенцията е установила, че организирани групи крадат пари по същия начин в Доминиканската република, Колумбия, Бразилия, Русия и Мексико. Рисковете за престъпниците са минимални, тъй като властите не разполагат със законодателни механизми да се борят с трансграничния характер на престъпленията.

Замесените в подобни престъпления в рамките на ЕС често получават леки или условни присъди, тъй като повечето от престъпленията са извършени извън юрисдикцията на съответните държави.

Други престъпници се възползват от корумпирани полицаи и могат да си позволят най-добрите адвокатски услуги.