Инвеститори и застрахователи търсят придобивания в застрахователната индустрия в Азия, насърчени от ниското ниво на пенетрация в развиващите се страни от региона и напускането на сектора на европейските банки, нуждаещи се от средства, пише WSJ.

Застраховането, което доскоро почти отсъстваше от индустрията по сливанията и придобиванията (M&A) в Азия, се превърна в един от най-горещите сектори през миналата година. Застраховането се изкачва с осем места в сравнение с 2009 г. и вече е на 10-то място сред секторите с най-много M&A сделки според данни на Dealogic.

Стабилният икономически растеж в Азия превърна застраховането в търсена инвестиция, особено в Югоизточна Азия. Стойността на тези сделки в Азия нарасна с 24% до 21.85 млрд. долара през миналата година, докато ръстът в сравнение с 2009 г. беше от 42%.

Със сериозен принос за тези данни беше изявлението на HSBC Holdings PLC от декември, че тайландският конгломерат Charoen Pokphand Group планира да закупи нейния дял от 15.57% в китайския застраховател Ping An Insurance. Сделката на стойност 9.39 млрд. долара е и най-голяма в застрахователния сектор за 2012 г. Нейното финализиране обаче не е сигурно, тъй като регулаторните органи могат да наложат вето, заради начин, по който тя ще бъде финансирана.

Втората най-голяма сделка в застрахователния сектор през миналата година е придобиването на застрахователните подразделения на ING Groep в Тайланд и Хонконг от страна на Pacific Century Group Holdings Ltd. Pacific Century Group вероятно няма да има проблеми с набирането на средства за придобиването. Собственикът на компанията Ричард Ли е син на най-богатия мъж в Азия Ли Ка-шин.

Банкери смятат, че японските застрахователи вероятно ще инвестират с по-голяма охота в застрахователния сектор на Югоизточна Азия през тази година.

От Swiss Re прогнозират, че премийните приходи от животозастраховане в развиващите се азиатски пазари ще нараснат с 9.8% през тази година. Това почти два пъти повече от очаквания растеж от 5.2% за развитите азиатски държави като Австралия, Южна Корея и Япония. Ръстът също така над четири пъти по-голям в сравнение с прогнозираните 2.2% повишение в развитите държави като цяло.