Британският журналист Марк Хейлс се уговорил с колекционерът и бивш състезател Дейвид Пайпър да покара неговото Porsche 917 по време на автошоу. Той трябвало да се състезава срещу Ferrari от подобен клас.

Такива неща се случват често – собственикът става известен, списанието получава хубав материал.

Зеленото Porsche 917 се оценявало на 2 млн. долара. Въпреки това, подобни уговорки стават само с ръкостискане без никакъв договор. Хейлс е опитен шофьор. Той платил на собственика 3 200 долара за удоволствието да покара колата.

Това, което се случва, обаче, е че двигателят на колата се скапва и собственикът съди журналиста. Той твърди, че Хейнс е форсирал колата прекалено много, въпреки че е бил предупреден да не го прави. Хейлс пък казва, че скоростната кутия на колата не била изправна (все пак тя е доста стара) и че имал устна уговорка със собственика, че няма да го съди за евентуални щети.

Случката се е разиграла през 2009 година, но делото приключи едва миналата седмица. Съдът реши, че журналистът трябва да плати на собственика 74 000 долара за поправка на двигателя и 100 000 долара за разходи по делото.

Хейлс заяви, че най-вероятно ще обяви фалит и ще продаде дома си, за да покрие щетите. Британски автомобилни фенове започнаха кампания за набиране на средства за подпомагане на журналиста и изказват мнение, че собственика на колата трябва да оттегли иска.